Фотографът Михаил Заимов води „Черноморски диалози“ с подводните обитатели в новата си книга

Пътешественикът разкрива чудесата на Южното ни Черноморие в 83 фотографии и 83 разговора с морските същества

0
 

Сподели

Shares
Фотография: Михаил Заимов/“Черноморски диалози“

83 оригинални подводни фотографии на черноморските обитатели, придружени от въображаеми разговори с тях, ще потопят читателите на „Черноморски  диалози“ във философията на подводния свят.

Автор на книгата е пътешественикът и фотограф Михаил Заимов, който от години е запленен от света на мълчанието и не спира да ни го показва чрез вдъхновяващите си фотографии.

„След повече от 10 години преследване на обгърнати в любопитство подводни кадри от родното море дарих немите му обитатели със слово. Далеч от божествени помисли и без изричното им съгласие си позволих да вложа в устите на въображаемите ми събеседници думи, които нямам куража да произнеса – споделя авторът и добавя – под водата има много повече живот, отколкото очакваме, когато гледаме повърхността на морето. Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света. Има огромно изобилие от живот – морски кончета, морски игли, 40-50 вида риби, няколко вида скариди, 7-8 вида раци, над 100 вида водорасли – и това може да се види на метър дълбочина“

Фотография: Михаил Заимов/“Черноморски диалози“

Изпълнена с респект към обитателите на морските дълбини, книгата е ориентирана към широк кръг читатели, от най-малките до порасналите, от любителите на подводните приключения, до онези, които тепърва ще „прогледнат“ за чудесата на тази паралелна Вселена.

Книгата е изпълнена с много любов към Майката природа и с размисли за сложните взаимоотношения на съвременния човек с нея, но и със самия себе си; с чувство на преклонение „към този красив свят на спокойствието, в който вечността говори на собствен си език – мълчанието“.

Фотография: Михаил Заимов/“Черноморски диалози“

От противоепидемични съображения книгата е представена без обичайната премиера, но може да бъде закупена в добрите книжарници, както и онлайн от booklover.bg.

Михаил Заимов е завършил Académie des Beaux-Arts в Париж. Художник, фотограф, телевизионен водещ, журналист и морски пътешественик, той печели популярност като подводен фотограф с многобройните си изложби. 

Фотография: Михаил Заимов/“Черноморски диалози“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.