21-годишен със Синдром на Даун стана първият човек, успял да завърши триатлона Ironman

Крис Никич влезе в историята!

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: CNN

Спортистът Крис Никич влезе в историята, ставайки първият човек със Синдром на Даун, който завършва легендарния триатлон Ironman Florida, на Олимпиадата за хора с увреждания в Панама Сити Бийч. Постижението на параолимпиеца е признато от Световните рекорди на Гинес.

Триатлонът Ironman е огромно предизвикателство, включващо поредица състезания на дълги разстояния, организирани от World Triathlon Corporation (WTC). Той се състои от 3.86 км плуване, 180.25 км колоездене и 42.20 км бягане в този ред. Смята се за едно от най-трудните еднодневни спортни събития в света. 

Повечето дисциплини на Ironman имат ограничено време от 16 или 17 часа за завършване на състезанието. Обикновено започва в 7:00 ч. сутринта с плуването и приключва в полунощ с маратона. Всеки участник, успял да се включи във времевата рамка и преминал всички състезания, се превръща в „Железния човек“.

ВИЖТЕ: “Ако аз мога, всеки може”: Вдъхновяващата история на Борис Сарабеев за силата на човешкия…

Снимка: CNN

Никич завърши състезанието за 16 часа 46 минути и 9 секунди – 14 минути под 17-часовото прекъсване, като единственственото забавяне по време на триатлона е падането му от велосипеда. За щастие, бързата реакция на спортистта му помогна бързо да се върне в надпреварата.

„Ние сме много вдъхновени – вашето постижение е определящ момент в историята на Ironman, който никога не може да ви бъде отнет“. заяви организацията на Ironman Triathlon в публикация в Twitter.

ВИЖТЕ:Трим със синдром на Даун: Арктическият шампион по плуване

Организацията документира историческата надпревара с поредица от актуализации в социалните медии в деня на състезанието. Последните километри от бягането на Никич бяха излъчени на живо на страницата на Ironman във Фейсбук. Постижението на Никич му донесе поздравителни съобщения от известни личности, като великата тенисистка Били Джийн Кинг и бегачката Кара Гушър, както и от хора по целия свят, включително 33 000 нови последователи в социалните мрежи.

Снимка: CNN

След постигането на рекордите си, Никич ще се съсредоточи върху участието си в Параолимпиадата на САЩ през 2022 г. и ще продължава да събира пари за Специалната олимпиада, синдрома на Даун и RODS (състезания за сираци със синдром на Даун) чрез своята платформа.

„Постигнах целта си и сега искам да помогна на други като мен“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.