Поли-Чан, Кер и първият видео катерачен гидовник на една скала разстояние

За да ни е добре на скалата...

1
 

Сподели

Shares

Срещаме се с Поли-Чан Петрова и Кер – двама ентусиасти, правейки нещо изключително полезно за всеки дръзнал да стигне с катерене до края на света. Първият видео катерачен гидовник в България е абсолютен факт, а с негова помощ неизвестните из родните скали значително намаляват. 

Проектът на Поли-Чан Петрова, озаглавен To The Crag/ Към скалите, има ясна идея – да документира катерачните обекти в страната, да промотира местните природни забележителности ( имаме много! ), подпомагайки устойчивия туризъм м и най-важното – да окуражи безопасното и етично катерене, намалявайки до минимум човешкия отпечатък по скалните обекти.

Видео гидовника ще представя на всеки две седмици по един катерачен обект в страната, запознавайки ни с рисковете на маршрута, скалната структура и с какво да внимаваме, ако следващата ни идея за уикенда е да щурмуваме местните планини. Видеата ще бъдат публикувани във специално създаден Youtube канал, като ще бъдат на английски език с опцията да се гледат със субтитри на български език, а техен водещ е шотландецът Кер, който определено има усет към катеренето. 

Има ли необходимост от подобни формати, колко на високо можем да се покатерим, повярваме ли веднъж в идеите си и на една скала разстояние ли е българският катерач по отношение на безопасността в планината.

360°: Коя е Поли и с какво се занимава? Представи се с няколко думи.

Поли: Казвам се Поли Петрова и съм въздушен номад, саунд инженер и видеограф, който обожава да пътува, промяната, животните и новите изживявания.

360°: Какви екстремни спортове практикуваш и как се запали по тях?

П: Този въпрос е много интересен за мен, защото ако се замисля за себе си даже ми е трудно да се асоциирам с идеята, че правя нещо екстремно. Винаги съм мечтала да се занимавам с екстремни спортове, но около мен не е имало никого, който да прави това и затова моментът дойде доста късно в живота ми. Всичко започна, когато бях в гимназията и открих сноуборда. Това все още е моята истинска любов. Въпреки че, правих екстремни неща, не се занимавах с екстремни спортове, докато не бях в университета. Що се отнася до екстремните спортове, според мен най-добре е някого да те въведе в тях, в моя случай това въведение ме запозна с катеренето. Търсих алтернатива на карането на сноуборд, която да е по-достъпна и да може да се практикува целогодишно и един мой приятел, с когото карах, ми предложи да пробвам катерене. По същото време се бях запознала и с Кер и започнахме да катерим заедно .

В настоящия момент ме влече парапланеризма, тъй като едно крило се появи в живота ми. Надявам се в бъдеще да практикувам бейс.

Снимка: личен архив

360°: Катериш ли се и кое ти е любимото място в България за практикуване на дейността?

П: Започнах да катеря в Шотландия, след това се преместих в България за да може да катеря oще повече. Но щом започнах да снимам “Към Скалите” сякаш снимам повече, отколкото да катеря. Сесиите, които отделям за мен са много индивидуални и обичайно са споделени само с един катерачен партньор.

Не съм сигурна дали имам любимо място за катерене, защото България е изпълнена със страхотни обекти, които са подходящи за различните годишни времена. Обичам Мальовица, защото там можеш да караш сноуборд, да се катериш, да тренираш ума си и способностите си за алпийско катерене и големи стени. Обичам да ходя и на Рилски Манастир, тъй като аз си падам по боудъринг най-вече. Но покрай видео гидовника откривам все повече и повече места и списъка ми с любими места расте.

ВИЖТЕ:Отвъд страха на фрий соло катеренето: Какво мислят известните катерачи за заниманията си?

360°: Как се роди идеята за създаването на катерачен видео гидовник?

П: Идеята за катерачния гидовник беше спомената първо от Кер някъде през 2016 г. защото той няма идея как да чете гидовник (шегувам се). Тогава аз мечтаех да бъда видео/фотограф за екстремни спортове, но нямах нито уменията, нито знанията как да го правя. Тогава се борихме с шотландските гидовници, които няма как да не спомена. В тях редовно могат да се срещнат описания като: “иди на отклонението, на равно разстояние между двата града, там една рекичка се пресича с друга, подхода е на 2 км. пеш, доведи си куче”. Това, което може би не знаете е, че конкретно там пътя има десетки отклонения, почвата е мокра и трудно да се определи кое точно са двете рекички, които се пресичат и още повече тези 2 км. отнемат 3 часа да се минат. А тази подробност за кучето е, защото там няма обхват и реално ако на някого му се случи да падне и да си изкълчи глезена, както се случи на наши приятел, трябва да го носите.

От тогава насам, идеята за катерачен гидовник беше споменавана през времената, и даже снимахме няколко пробни епизода, но това бяха просто опити. В началото на тази година усетих, че най-сетне съм готова, уверена съм в своите умения за снимане и всичко останало ще го науча, за да започна този проект. След това пандемията се случи и някак си това беше перфектния момент да се отдадем на серията. По този начин всичките хора, които са заключени вкъщи ще имат какво да гледат и за какво да се вълнуват за катерене след като тези трудни моменти свършат.

Снимка: личен архив

360°: Кое налага необходимостта от подобен продукт?

П: Покрай растежа на популярността на спортното катерене, броят на хората които практикуват спорта непрестанно нараства. Катеренето вече е навлязло в мейнстрийма, а и все повече нови и опитни катерачи пътуват в чужбина за да отидат и да опитат непознати предизвикателства. Много от тях не знаят какво да очакват, как да достигнат до мястото, какви са местните удобства и етикет. Видео серията “Към Скалите” ще се справи с всичките тези въпроси, като предложи нагледно всичката необходима информация. Епизодите ще съпътстват съществуващия пътеводител,  като подпомагат катерачите и местния туризъм.

Главната цел на тази видео серия е на направи катеренето по лесно за хората, но също така да достави адекватна информация, която няма как да знаем освен ако не сме местни. Ако катерачите са наясно с обекта преди още да са отишли там, те могат да изчислят кога да отидат за не стават тълпи, какъв е подхода за да не се загубят и да навредят на местната флора и фауна, къде да си изхвърлят боклука и как може да минимизираме човешкия отпечатък по катерачните обекти, как изглежда обекта, каква е трудността му, каква екипировка да се вземе за да не поставят хората под риск, също така какво може да се види наоколо. Виждам серията като чудесна възможност да напомням на хората, колко е важно опазването на природата.

360°: Планът на проекта е на всеки две седмици да излиза по едно видео, което да представя български обект за катерене. Разкажи ни повече за заснемането на видеата.

П: Да, точно така. За сега процеса на създаване на епизод изисква доста работа от моя страна, защото правя почти всичко сама. За в бъдеще, имам идея за екип с когото искам да работя. Той се състои предимно от момичета, защото за сега не познавам много жени, които се занимават с такъв вид видеа в България.

Процесът за създаването на епизод е систематичен. Предлагам обект на Кер и обсъждаме. За сега нашата цел е да насочим вниманието на хората към не толкова познати и по-нови обекти, за да може най-известните обекти да не стават пренаселени с хора. Щом локацията е избрана, следващата стъпка е проучване. Кер разучава какво пише в гидовника, аз говоря с местни катерачи, проучвам в интернет и след това пишем сценария. Следващата стъпка е да се планира шотлист (списък с необходимите кадри), да се организират катерачи и от там се планират и датите за снимане. Междувременно, обсъждам с местните общини кои са туристически локации, които биха били подходящи да се покажат. От там нататък снимането се разпределя на три части. Първоначално се снима катеренето. Маршрутите се обсъждат според кое е подходящо за катерача и кое ще изглежда най-добре през обектива. Необходимо е да се снима повече. След това снимаме “интервюто”, където Кер говори на камерата. Тези кадри се снимат с 3 камери за да може после монтажа да изглежда по-гладък. Последно снимаме B-roll (допълнителните кадри), които зависят от какво е споменато. Тези кадри се планират, но винаги излиза и нещо ново в последния момент. След като всичките кадри са заснети, следва монтажа, аудио обработката и субтитрите и  епизода е готов.

ВИЖТЕ: Вердон – родното място на спортното катерене

За сега единствените проблеми при създаването на епизоди не са липсата на места или идеи, а липсата на екип (даже и един човек повече ще направи огромна разлика), липсата на бюджет и това, че и двамата с Кер живеем в Пловдив, а повечето катерачни обекти са по-близо до София. Когато пътуваме за снимаме трябва да сме сигурни, че сме заснели всичко, защото иначе става прекалено неудобно.

360°: Повишил ли се е интересът на международни туристи към катерачните обекти в страната и кои са най-предпочитани?

П: За сега съм говорила с различни интернационални катерачи, от начинаещи до професионалисти. Всички от тях се вълнуват да катерят в България и да се запознаят с околностите. За съжаление, поради пандемията в момента има много ограничения за пътуване и това пречи. Когато всичко по света се успокои съм убедена, че ще видим резултатите от серията.

Снимка: личен архив

360°: Има ли в световен мащаб подобни проекти?

П: За сега поне не съм виждала други. Най-сходен до нашият проект е видео канал на катерач в Норвегия, който се фокусира главно над маршрутите в определени обекти, докато нашият проект е малко повече от това.

360°: Има ли българинът култура на катерене и кои са любимите му места за практикуване на спорта?

П: В България определено има катерачна култура и катерачно общество, което е достатъчно малко, че ако ходиш до определени катерачни обекти достатъчно често, ще се срещнеш с хората.

Относно любимите места на българите, бих казала че този въпрос е строго индивидуален. Най-популярните локации са Карлуково (за трудни спорт маршрути), Враца (за катерене на дълги маршрути), Мальовица (люлката на българския алпинизъм), боудърите на Рилски манастир и Тюленово за дийп уотър соло.

360°: Сподели ни за бъдещите си планове. Има ли възможност “Към скалите” да премине отвъд границите на родината?

П: Планът мечта е “Към Скалите” да се превърне в интернационална серия. В момента имаме екипи, които имат интерес да направят интернационални епизоди, като например в Шотландия, Англия и Калимнос (Гърция). Но за сега има много обекти в България за снимане, следващата стъпка ще бъде из Европа, и останалата част на света.

ВИЖТЕ:Стилове в свободното катерене

Снимка: Tun Myint

360°: Какво са скалите за теб?

П: За мен скалите са наследство създадено от майката природа. Скалите са предизвикателство, игрище, където можеш да имаш много забавни спомени, но също така и отговорност, за която трябва да се грижим за да имаме за по-дълго време.

 Допитахме се и до Кер какво е да си водещ на подобна продукция, колко удивителни са родните родните скални структури за един шотландец и хубаво ли е в България?

360°: От къде си, с какво се занимаваш. Разкажи ни малко за теб?

Кер: Казвам се Кер Флеминг, роден съм в Шотландия, но сега живея в България. Когато бях в Шотландия преподавах катерене в рамките на 8 години. В момента балансирам времето си между това да съм водещ на “Към Скалите”, да създавам видеа за мoят Youtube канал и да тренирам.

360°: Как реши да си водещ на подобен формат?

К: Koгато започнах да катеря на скали в Шотландия и из Европа, редовно ми се случваше да прекарам повечето си отделено време търсейки как да стигна до обекта, вместо да катеря. Искаше ми се да има по-адекватен начин на обяснение на подхода и ми дойде идеята. От всичко се случи само.

Снимка: личен архив

360°: Какво е за теб катеренето, как се зариби по изследването на българските скални структури?

К: Започнах да се катеря по време на студентските ми години и беше изключително пристрастяващо. Катерил съм поне 2 пъти седмично всяка седмица през последните 9 години. Помага ми да подобря своето физическо и психическо здраве. Бях чул, че в България катеренето е страхотно от приятел. Най-известните локации са Испания, Гърция, Италия. Исках да открия нещо ново и определено България ме изненада приятно, защото е изпълнена с катерачни обекти на световно ниво.

360°:Харесва ли ти в България и кое е любимото ти място за катерене тук?

К: България има фантастичен климат, храна и култура. Интересно е, че като държава не е толкова известна на западния свят и това пречи на хората да изживеят, всичко това, което тя предлага като държава.

Любимото ми място за катерене тук? Има прекалено много избор и зависи от сезона.Бих казал, че най-обичам дийп уотър соло в Тюленово, защото придава едно съвсем друго значение на топлите слънчеви дни край морето.

Видеата от катерачния гидовник може да видите в Youtube канала на „Към скалите“, а за да следите всичко, свързано с най-добрите катерачни обекти в България, как да стигнете до тях и какво ви очаква там, посетете страницата му социалната мрежа, както и профила в Instagram.

ВИЖТЕ: Чрез катерене към социална интеграция

 

 

 

 

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Много интересно интервю. Пионери в нова област на познанието за природата в България. Желая им успех в начинанието и подкрепа от другите любители на този спорт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.