Българска Лавинна Асоциация и проекта Лавини България (Avalanche Bulgaria)

Асоциацията пуска пилотна система тази година

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Pixabay

Нова платформа, наречена avalanche.bg, ще ни дава информация за лавинната обстановка през идния зимен сезон.

В началото на сезон 2021 и в отсъствието на държавна служба с мандат за наблюдение на снежната покривка и лавинната опасност, група истински любители на планината и свободното каране основаха Българска Лавинна Асоциация. Радваме се, на инициятивата, защото с нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти. Създателите имат амбицията да положат правилни основи чрез неправителствена организация в обществена полза, чиято цел е създаването на работеща служба по лавинна безопасност в България.

Лавини България (Avalanche Bulgaria) е проект на Българска Лавинна Асоциация: платформа, чиято цел е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм за лавинната обстановка.

Разработена от Българската лавинна асоциация, тя ще дава точна информация за лавините, което ще подпомогне работата на планинските спасителни служби и туристите. Любители планинари полагат основата на лавинна система в България, пилотно разработена от тази година като основно се предвижда да функционира в района на Банско.

От Министерството на туризма смятат, че платформата е изключително важна за жителите в планинските райони, както за туристите, тъй като навременните данни, свързани с лавинната обстановка могат да спасят човешки животи, но въпреки това до момента няма подобна система, която да следи за лавинната прогноза. 

Снимка: Pixaba

След среща с Българската Лавинна Асоциация, министър Николова сподели:

„Бих искала Ви уверя, че аз и екипът ми сме насреща да обсъждаме всякакви идеи, предложения и инициативи, които да подпомогнат нашата основна цел – да привличаме все повече посетители в България и да утвърждаваме страната, като целогодишно място за пътувания.“

Мисията

Мисията на Българска Лавинна Асоциация е да спомага за по-безопасен зимен туризъм чрез информиране за условията в планините в България и обучение по лавинна безопасност за любители и професионалисти на световно ниво.

Дългосрочна цел

Етаблирането на национална лавинна служба и публикуването на ежедневен лавинен бюлетин за най-посещаваните планински курорти и райони в България.

 

Постижения на Асоциацията 

Сертифициране към Канадската Лавинна Асоциация

През декември 2019 г. двама от инициаторите на проекта, успешно се сертифицират към Канадската Лавинна Асоциация (CAA). Освен, че стават първите българи с професионална квалификация за лавинни специалисти, те получават и широката подкрепата на канадската индустрия за начинанието в България.

През 2020 г. стартира безплатната информационна платформа, която включва: Архивни метеоданни за времето от метеостанции в различни ски зони и хижи – ключова информация за преценка на лавинна опасност при липсата на лавинен бюлетин. Анализи на лавинните условия: редовни анализи за обстановката в планините от професионалисти в областта на зимното планинарство.

Планинска информационна мрежа (ПИМ): онлайн инструмент за споделяне на информация за условия в планините, чиято цел е да се осигури по-голямо географско покритие и по-актуална локална информация на базата на споделени ресурси Първи полигон за наблюдения.

Със съдействието на ски зоната в Банско инсталират първата полощадка за наблюдение на снежната покривка.

Пилотен лавинен бюлетин:  Всеки петък сутрин нашият екип публикуваше лавинен бюлетин на база на наблюденията от предходните дни и прогнозата за времето за предстоящия уикенд.

През това време екипът получава кредит на доверие и е ангажиран за лавинната безопасност при провеждането на квалификационен кръг от световната купа по фрирайд FWQ, който за съжаление бе отменен поради световната пандемия COVID-19.

Партньорства

Партньорство с БЧК и ПСС: Подписват ключово партньорство за съвместна работа с Планинска Спасителна Служба към Българския Червен Кръст.

Партньорство с Национален Парк Пирин: Получават признанието за значимостта на дейността си от Министерство на околната среда и водите и попписват ключово партньорство за съвместна работа с Дирекция Национален Парк Пирин.

Партньорство с RECCO: Получават подкрепата на RECCO с един от първите детектори в България.

Партньорство с Бош Инжинеринг Център: Подпомагат Българската Лавинна Асоциация в закупуването на специално оборудвана моторна шейна. Благодарение на новото оборудване организацията ще може да разшири дейността си.

Подкрепи и ти Българска Лавинна Асоциация!

Всяка година с настъпване на зимата и първите снегове, хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, в повечето случаи без дори да подозират за опасностите. Сега, във време на световна пандемия, броят на хора, които избират да прекарат времето си в планината на спокойствие и в социална дистанция, се очаква сериозно да се увеличи. Необходимостта от актуална и точна информация за снежните условия в планините е по-належаща от всякога.

Ако искаш да подпомогнеш каузата, свържи се директно на contact@avalanche.bg. На сайта им пък ще намерите много полезна информация, свързана с лавини и обстановката в България

ВИЖТЕ: Търсене на затрупан от лавина

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.