Платформа ще ни показва къде има опасност от лавини в зимните ни курорти

Системата се пуска пилотно от тази година

 
0

Сподели

0Shares
0 0

 

Снимка: Pixabay

Нова платформа, наречена avalanche.bg, ще ни показва къде има опасност от лавини през идния зимен сезон.

Разработена от Българската лавинна асоциация, тя ще дава точна информация за лавините в зимните ни курорти, което ще подпомогне работата на планинските спасителни служби и туристите. Системата ще заработи пилотно от тази година като основно се предвижда да функционира в района на Банско.

От Министерството на туризма смятат, че платформата е изключително важна за жителите в планинските райони, както за туристите, тъй като навременните данни, свързани с лавинната обстановка могат да спасят човешки животи. В момента няма подобна система, която да следи за лавинната прогноза. 

Снимка: Pixabay

„Бих искала Ви уверя, че аз и екипът ми сме насреща да обсъждаме всякакви идеи, предложения и инициативи, които да подпомогнат нашата основна цел – да привличаме все повече посетители в България и да утвърждаваме страната, като целогодишно място за пътувания.“, сподели министър Николова.

Тя информира събеседниците си за въведените единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти по повод предстоящия сезон 2020/2021 г. с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите.

ВИЖТЕ: Търсене на затрупан от лавина

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.