Ина Димитрова мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Ина Димитрова
Снимка: Ина Димитрова – личен архив

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

EarthSpeakr-nature
© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е водолазната инструкторка Ина Димитрова. Разговаряме за водата, нейна втора природа, пътищата, по които пазим или накърняваме баланса в околната среда и как се е променил животът на морското дъно през годините. През 2015-та Ина достига дълбочина от 201 метра в Червено море, с което поставя Световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води.

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт България.

Ина Димитрова детска снимка
С тупалка на терасата / Снимка: Ина Димитрова – личен архив

Спомняш ли си какво отношение имаше към елемента Вода като дете?

Като малка обожавах водата, прекарвах часове в морето и доста трудно излизах оттам. Не харесвах детските лагери, защото влизането във водата ставаше по свирка. Спомням си също как като дете често изнасях бебешкото си корито навън, пълнех го с вода и си устройвах плаж на терасата. Като един виден представител на зодия Риби смятам, че това не е чудно, защото водата е част от и живее в мен.

Кога слушаш децата? Какво имат да ни кажат те?

Напоследък все по-често и основно слушам децата. Тук ще си позволя да цитирам Валери Петров, който казва: „Всички се раждаме съвършени, после всеки се разваля колкото може“. В този смисъл децата са автентични, слушам ги често и са ми все по-интересни. Докато възрастните отдавна са ми доскучали.

Децата имат да ни кажат много, защото са най-близко до онова, което ние всички сме били и е трябвало да запазим, но не сме.

Макар да звучи клиширано, на практика ние се учим от децата, а не толкова те от нас. И колкото по-често се вслушваме в тях, толкова повече се обръщаме към природата, от която сме неразделна част.

Ина Димитрова с деца
Снимка: Ина Димитрова – личен архив

Защо гласът на младите е важен?

Всеки глас има значение, но гласът на младите е особено важен, защото те са онези, на които принадлежи бъдещето. И ако те имат съзнание и искат да живеят по определен начин, имат пълното право да кажат на глас как искат да живеят. И обратно – ако не се изказват, няма как да бъдат чути и възприети техните възгледи за живота, който искат да имат в бъдеще.

Как слушаш бъдещето и готова ли си да чуеш какво има да ти каже?

Ако трябва да съм честна, всъщност не слушам бъдещето, защото предпочитам да слушам настоящето – за мен то има по-голямо значение. Рано или късно бъдещето става настояще и ако живееш коректно в настоящия момент, то и бъдещето ти ще бъде коректно. Не смятам, че бъдещето има да ми каже нещо по-различно, ако не изграждам настоящето си по начина, по който искам да живея и занапред.

По какъв начин всеки от нас може пряко или косвено да повлияе върху бъдещето на планетата?

С всяко едно на пръв поглед елементарно действие ежедневно можем да влияем положително на околната среда. Като например: да не изхвъряме боклуци по земята; да спираме водата, докато си мием зъбите; когато сме на къмпинг да се къпем с биоразградими шампоани; да използваме възможно най-малко пластмаса в ежедневието си и т.н. Всички тези „малки“ крачки, направени от всеки един от нас, всъщност са преките начини, които могат да доведат до по-добро бъдеще за планетата.

Важно е индивидуалното осъзнаване, за да има универсална трансформация. Без индивидуален растеж, няма и глобален.

С кои твои действия си позитивна и съответно негативна в отношението си към планетата?

Ина Димитрова с деца
Снимка: Ина Димитрова – личен архив

Според мен единственият и най-ефикасен начин да бъдеш положителен и да провокираш към промяна, е чрез личния модел и пример – само така имаш шанс да възпиташ по-различно съзнание сред останалите. Редно е и да следваш идеите, които прокламираш пред другите, за да бъдеш коректен в отношението си към тях.

Позитивна съм с личния си пример, както и защото съм модел за подражание – хората ме чуват и разпознават заради качества, с които имам влияние върху тях. Ако давам добър пример, последователите ми също са склонни да го последват. Извън това, често организирам инициативи за почистване на морето, давам гласност на проблемите, свързани с околната среда. В този смисъл смятам, че имам основно положително отношение към природата.

От друга страна, като всеки жител на тази планета и аз използвам пластмаса, което ми се налага от консуматорското време, в което живея. Въпреки това се опитавам да я огранича максимално в много отношения.

Бягството от консуматорското общество е трудно, но можем да правим стъпки в правилната посока, за да го променяме към по-добро.

Снимка: Ина Димитрова – личен архив

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена планетата?

Най-голямото предизвикателство според мен е хората да разберат, че не са на върха на пирамидата и да приемат, че са част от цялото, от свързаността, в която съществуваме заедно с природата и планетата.

Трябва да живеем в синхрон и баланс с природата – като всички останали същества – и да не надскачаме отредените ни „правомощия“. Да се върнем към цялостта, от която сме част и да живеем коректно в отношението си към всички останали живи същества.

Ако осъзнаем това, според мен всичко ще бъде наред. Но ако това не се случи, съществува съвсем реална възможност планетата да се отърве от нас – като всеки един гостоприемник от паразит, който го изяжда. Микроскопична част сме от цялото и не мисля, че има какъвто и да е проблем планетата по един или друг начин да отхвърли паразита, какъвто се явяваме ние, хората.

Какви са най-наболелите проблеми и съответно възможности пред елемента Вода?

Един от водещите проблеми е микропластмасата, която, както знаем покрива все по-голяма територия от океанското дъно. Оттам морските обитатели я поглъщат, докато се хранят, а освен това тя пречи и на слънчевите лъчи, от които обитателите се нуждаят и в крайна сметка разваля равновесието във водата.

Възможностите на водата не са се променили за милиони години, но ние сме се променили изключително много и негативно в отношението си към нея.

Не спираме да замърсяваме по всевъзможни начини този елемент, да унищожаваме видовете, които населяват Световния океан, водоемите, реките, езерата и т.н. чрез наглото ни поведение като хора, като консуматорско общество, като индустрия. Изхвърляме всичко непотребно в морето, без да си даваме сметка, че с това унищожаваме други видове, а в крайна сметка и себе си – защото всичко е кръговрат. Във водата всичко съществува в идеален баланс и няма нужда нито да се добавя, нито да се отнема каквото и да било. А ние не спираме да добавяме вредни емисии, докато черпим „хубавини“ – ще спомена само индустриалния риболов и ловът на корали, но всъщност злините, които вършим, нарушавайки баланса в иначе съвършения елемент Вода са много, много повече.

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.