Рафаел Саладини постави нов световен рекорд в парапланеризма

Той прелетя феноменалните 555 км в права линия

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Rafael Saladini

Рафаел Саладини постави нов световен рекорд в полет по права линия, подобрявайки предишния с близо 20 км.

Рафа отлетя от Тасима в североизточната част на Бразилия на 15-ти октомври и се приземи след повече от 11 часа във въздуха, изминавайки по права линия 555 км, което превръща достижението му в третия най-дълъг полет с парапланеризъм в историята. Полетът му е осъществен с  Ozone Enzo 3 при средна скорост 50,86 км/ч.

Целта на Саладини бе да достигне дистанцията от 530 км,  за да подобри предишния световен рекорд на Гай Андерсън и Хари Блоксам.

Припомняме, че на 10 октомври 2019 г. Рафаел, заедно с Марсело Прието и Рафаел Баров поставят друг световен рекорд – летейки като екип, те успяват да прелетят феноменалните… 588 км!

Снимка: Rafael Saladini

За да постигне рекорда, парапланеристът прекарва 20 дни в Тасима, в очакване на перфектните условия:

„Имахме само две „вълни“ с подходящи условия, включващи добър вятър и достатъчно влажност. Тасима винаги е психическо предизвикателство.“

В Бразилия през октомври и ноември климатът е благоприятен за екстремни полети на дълги разстояния. Постоянният вятър и влажност на въздуха позволяват на пилотите да летят от преди 7 часа сутринта до около 17:30 часа.

„При поставянето на рекорда той реши да лети сам. Бразилците са пионери в летенето на групи, особено, когато става въпрос за поставяне на рекорди. Така че за Рафа беше необичайно да лети сам през целия ден“, споделят от OZONE.

Снимка: Rafael Saladini

„След като през 2007 г. поставих моя южноамерикански рекорд от 397 км, вече не летя сам. Екипното летене е любимият ми начин за опознаване на бразилския „Sertão“ (пустиня). Споделянето на небето и световните рекорди с моите приятели са сред най-добрите преживявания, които някога съм имал. Но този път реших да го направя по друг начин. Летях сам със себе си отново през целия ден. Медитирах в дълбока тишина повече от 11 часа. Истинска връзка с атмосферата, когато нищо друго няма значение, само настоящият момент и следващият полъх на вятъра.“

Снимка: Rafael Saladini

Междувременно Весо Овчаров и Антон Атанасов – Доктора също са в Бразилия в опит да поставят нов рекорд за най-голяма дистанция прелетяна от българин. Към момента резултатът им, постигнат крило до крило, е 480 км, като целта е да направят 500+ км. Стискаме им палци!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.