Никола Абаджиев мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Никола Абаджиев
Никола Абаджиев / снимка: © Pablo Amores

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е кайтсърфистът Никола Абаджиев. Говорим си за любовта му към водата, отношението му към природата, както и за съзнателните избори, чрез които я пазим или ѝ вредим. Никола обича водата от малък, а времето, прекарано в океана, никога не му стига. Вероятно това са някои от причините, обясняващи както петото място на тогава 18-годишния Коки на световното по кайтсърф (2019г.) във фрийстайл сесията в Кабо Верде, така и фактът, че тази година  той стана европейски рекордьор за преминаване с кайтсърф по река. 

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт.

Спомняш ли си какво отношение имаше към елемента Вода като дете?

Спомням си, че от малък обичам водата. Към елемента Вода винаги съм се отнасял с уважение, смирение и любов.

Кога слушаш децата? Какво имат да ни кажат те?

Аз самият съм дете и доста често слушам това, което децата около мен казват. Тези, които най-често слушам са сестра ми и братята ми. Мисля, че децата могат да научат всички на много, защото именно тяхното мнение и мисли са най-чисти и искрени!

Никола Абаджиев Коки
Снимка: © Ydwer

Защо гласът на младите е важен?

Гласът на младите е важен, защото те са бъдещето. Младите са хората с актуални идеи и виждания за света!

Как слушаш бъдещето и готов ли си да чуеш какво има да ти каже?

Честно казано не слушам бъдещето и не мисля толкова за него. Готов съм да чуя какво има да ми каже то и се надявам, че съм готов за това, което ми предстои.

Никола Абаджиев детска
От малък близо до водата / Снимка: Никола Абаджиев – личен архив

По какъв начин всеки от нас може пряко или косвено да повлияе върху бъдещето на планетата?

Смятам, че бъдещето на планената зависи от всеки един от нас!

Всеки е отговорен за това, което се случва около него. Има безброй начини, по които човек може да допринесе за доброто бъдеще на Земята. Важно е истински да обичаме планетата си и да открием собствения си, специален начин да ѝ помогнем.

Никола Абаджиев Коки
Снимка: © Ydwer

С кои твои действия си позитивен и съответно негативен в отношението си към планетата?

За съжаление мисля, че повечето от нещата, които правя, за да живея, влияят негативно на планетата ни: карам кола, използвам пластмаса всеки ден… Във всеки един момент опитвам да направя и нещо добро за Земята. Когато видя боклук някъде в природата го прибирам, почиствам замърсени плажове, рециклирам…

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена планетата?

Мисля, че най-голямото предизвикателство, пред което е изправена планетата са хората и невниманието им! Начинът ни на живот е фатален за Земята и всички заедно трябва да се борим за по-доброто ѝ бъдеще, променяйки начина си на живот!

Никола Абаджиев
Никола Абаджиев / снимка: © Pablo Amores

Какви са най-наболелите проблеми и съответно възможности пред елемента Вода?

Елементът Вода е изправен пред много проблеми. Мисля, че най-сериозният проблем е замърсяването, което съответно поражда още много други! Не е късно да променим това и да “поправим” грешките си, защото Водата крие безкрайни възможности и сила!

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.