Ясен Савов мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Ясен Савов в Рила
Есен в Рила с крило на гърба (октомври, 2020) / Снимка: Ясен Савов – личен архив

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е Ясен Савов. Говорим си за връзката с природата, пътищата, по които ѝ помагаме или съответно ѝ вредим, както и за осъзнатите избори, които определят действията ни. Ясен лети с парапланер от 15-годишен. Един от най-бързите пилоти в света, той е стъпвал на всички стълбички на Световната Купа и е единственият източноевропеец, ставал европейски шампион.

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт България.

Спомняш ли си какво отношение имаше към елемента Въздух като дете?

Като дете имах вземане-даване само с елемента Земя. Прекарвах много време, катерейки се по скали и карайки ски, но нямах възможност да пробвам нищо водно или въздушно, затова и елементът Въздух за мен беше незабележим и въобще не фигурираше в съзнанието и въображението ми. Мисля, че е така с преобладаващата част от хората на Земята. Но на 15-годишна възраст започнах да летя и тогава пространството над земята изведнъж рязко започна да се изпъстря – невидимият дотогава елемент стана осезаем, защото започнах да чувствам структурата и движенията му чрез крилото си. А тъй като парапланеристкото крило е изцяло мека конструкция, то позволява възможно най-органичната и чувствителна връзка с въздуха. И танцът започна.

Ясен Савов
Ясен като дете / Снимка: Ясен Савов – личен архив

Кога слушаш децата? Какво имат да ни кажат те?

За съжаление с възрастта у човека инстинктът за игра отслабва. В същото време с натрупването на охлузвания и шамари от страна на живота се ражда цинизмът. И така възрастният спира да играе, спира да вярва в идеали – включително екологични – и започва да оцелява.

Тези две качества у децата – наличието на игра и отсъствието на цинизъм – са достатъчни, за да ги ценя като събеседници.

Защо гласът на младите е важен?

Защото бъдещето принадлежи на тях. Но повече от гласа им според мен има значение съзнанието им. Защото съзнанието предхожда гласа, гласът е само отводник на съзнанието. Ако съзнанието на младите се задръства с повърхностни, първосигнални, консуматорски чувства и мисли – главно диктувани от екрани и екранчета – то и гласът им ще бъде също толкова незначителен и безсмислен.

Надявам се възможно най-много от тях да поддържат съзнанието си в хармония с природата и ближния, вместо с екраните и екранчетата и материалните вещи, заливащи пазара.

Ясен Савов Етиопия
С деца в Етиопия / Снимка: Ясен Савов – личен архив

Как слушаш бъдещето и готов ли си да чуеш какво има да ти каже?

На тази тема няма как да бъда положително настроен…Откакто поузрях – да кажем от около 20 години – следя развитието на антропоцентричните (“антропос” – човек на гръцки; сиреч, причинени от човека, който е поставил себе си в центъра на света) екологични проблеми на Земята.

Слушам бъдещето, като чета и гледам авторитетни международни медии, където се дава глас на водещи световни учени и политици. И точно защото чета и се образовам, ми е трудно да говоря по тази тема. Прекалено депресиращо е колко малка важност придава човечеството на бъдещето на големия си Дом – Земята. Най-лошото е, че решенията (или нерешенията) на днешните поколения обричат бъдещето на следващите.

Така че – да, слушам бъдещето, но заради необразоваността, егоизма и цинизма на критичната маса на днешните поколения, бъдещето ми разказва страшни приказки.

Ясен Савов
Тандемен полет с дете над езеро в Австрия / Снимка: Ясен Савов – личен архив

По какъв начин всеки от нас може пряко или косвено да повлияе върху бъдещето на планетата?

На първо място, като е образован и осъзнат относно научната реалност – какво казва авторитетната наука относно положението в момента и какво бъдеще предвижда за човечеството, ако то запази сегашния си начин на живот.

И на второ място, като работи за политически решения на екологичните кризи.  Знам, в България “политика” е мръсна дума, но това си е по наша вина. Всъщност в една демокрация “политика” означава самоорганизиране на обществото в полза на същото това общество – означава взимане на колективни решения за едно по-добро бъдеще.

Политика се гради на всякакви нива – от национално, през градско, до селско, махленско. С политика се взимат решения дори в семейството, сред приятели – на всякакво ниво. Екологичните проблеми на света са системни, огромни, глобални – затова няма как да бъдат решени от индивидите. Трябват пропорционално системни, огромни и глобални планове и решения. Които няма как да се случат, освен политически. С други думи – заедно.

За да имаме някакви шансове да решим глобалните екологични проблеми, всеки от нас трябва да отстъпи от ролята на консуматор и индивид и да се види като част от обществото, от цялото.

полет с Ясен Савов
Снимка: Ясен Савов – личен архив

С кои твои действия смяташ, че лично ти си позитивен и съответно негативен в отношението си към планетата?

От положителната страна бих поставил пантеистичното (пантеизъм = отъждествяване на природата с Бог) ми възприятие и отношение към природата. За мен тя е свещена.  С такава нагласа, най-естествено за мен е да се отнасям добре с нея. :)

От страната на греха, бих поставил честото ми ползване на самолетен превоз. Самолетният трафик отделя ужасно много въглероден двуокис в атмосферата.

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена планетата?

Най-страшни са необратимите екологични кризи. Особено ме притеснява положителната обратна връзка (когато причината усилва следствието, което на свой ред усилва същата първопричина и така се получава порочен кръг) при климатичните промени отвъд точката на необратимост. Например: с разтапянето на ледниците, с изпускането на метана от тундрите при разтапянето на пермафроста и т.н. – ще става все по-невъзможно да укротим климатичните промени.

Относно възможностите – естествено надеждите на човечеството са главно в новите и високи технологии. За общо съжаление обаче, след преминаването на гореспоменатите точки на необратимост и най-гениалните технологии няма да могат да върнат биосферата в предишната ѝ хармония. Затова трябва да се действа възможно най-твърдо сега.

Какви са най-наболелите проблеми и съответно възможности пред елемента Въздух?

За проблемите вече споменах – специално климатичната криза заплашва не само сегашните поколения, а и всички следващи. Не мисля, че е имало такъв момент в историята на човечеството. Следователно, политици като Доналд Тръмп, които отказват да поемат отговорност да се борят с климатичната криза, не само извършват престъпление към човечеството сега, а и към всички следващи поколения. Това също мисля е прецедент в човешката история.

Относно възможностите пред елемента Въздух, вече споменах политическата отговорност, която според мен трябва да поемем заедно. Но животът не се изчерпва с отговорности и черни мисли за бъдещето.

В този момент, в 2020-та година, имаме невероятния шанс да можем да се възползваме от и свързваме с елемента Въздух, както никои предишни поколения не са могли. Да летим и преживяваме Въздуха като птици! Благодарение на модерните технологии, имаме възможността да вземем една проста раница, пълна с меки, разгъващи се криле, които да можем да разпъваме, когато си поискаме и да политаме и летим стотици километри из небето. Като на магия!

https://youtu.be/7C2D60wrGng

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.