Краси Георгиев мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Краси Георгиев
© Краси Георгиев – личен архив

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е ултрамаратонецът Краси Георгиев. Говорим си за отношението към заобикалящата ни среда и начините, по които можем да ѝ помагаме или вредим. Краси от дете е запленен от могъществото на планетата ни и иска да я опознае открай докрай. Вероятно затова не спира да се предизвиква, участвайки в редица екстремни маратони и предприемайки бягания с продължителност от по 36 и 55 часа.

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт България.

Краси Георгиев като дете
Краси Георгиев като дете / Снимка: Краси Георгиев – личен архив

Спомняш ли си какво отношение имаше към елемента Земя като дете?

Удивление, любопитство…Гледах всички предавания, които разказваха колко цветна и различна е Земята ни.

Кога слушаш децата? Какво имат да ни кажат те?

Децата нямат маските, които ние слагаме, колкото повече порастваме. Те са прями и директни – затова винаги слушам какво имат да кажат. Един от примерите ми: изнасях лекция на второкласници в училище в Лондон и разказвах как съм се състезавал зад Полярния кръг и как се оживява там на -50°C и едно момиченце вдигна ръка и пита: „А, добре – как пишка там?“.

Защо гласът на младите е важен?

Младите виждат света от различен ъгъл от нас и това е много важно.

Как слушаш бъдещето и готов ли си да чуеш какво има да ти каже?

Отношенията между хората са индикатор за това как ще се развием и затова е важно да комуникираме и да се разбираме.

Краси Георгиев с деца
Снимка: Краси Георгиев – личен архив

По какъв начин всеки от нас може пряко или косвено да повлияе върху бъдещето на планетата?

Замърсяването е огромен проблем, така че, ако всеки чисти след себе си, където и да е и се опитва да на оставя следа, доколкото това е възможно, светът ще бъде по-чисто и здравословно място за живот.

Краси Георгиев с деца
Снимка: Краси Георгиев – личен архив

С кои твои действия си позитивен или съответно негативен в отношението си към планетата?

Моята роля е да мотивирам и уча децата и хората как е правилно да се отнасят към един жив организъм, какъвто е планетата.

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена тя?

Неразбирането, че Земята е част от нас, а не отделно понятие, е един от най-големите ни проблеми.

А какви са останалите най-наболели проблеми и съответно възможности пред елемента Земя?

Планетата е преживяла 700 000 години с изригващи вулкани, киселинни дъждове и апокалипси, за които не можем дори и да си представим. След това тя дава живот на едни от най-успешните ѝ обитатели – динозаврите, така че нека лозунгът да гласи: „Нека чрез действията си да спасим човечеството“, защото Земята е преживяла всичко и ще продължи да съществува много след нас.

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.