„Friluftsliv“: Как една идея за живот на открито би могла да ни помогне през зимата?

Норвежците са експерти, стане ли въпрос за аутдоор практики

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: qualityunearthed.co.uк

Норвежците винаги са ни измумявали с интересните си хрумки и отношението си към околната среда и природата. А този път направо са създали нова философия на живот, предназначена за предстоящата зима и наречена ‘’friluftsliv“, означаваща приблизително „живот на открито“ – типично за скандинавците.

Идеята се ражда, заради пандемията и ограниченията на населението да практикува любимите си занимания на открито в социална среда, което ще стане по-трудно през зимните месеци.

От далечна Арктика до близкия Осло, „friluftsliv“ означава празник на открито, независимо от прогнозата за времето и може да бъде модел за по-безопасно и здравомислещо прекарване на предстоящите зимни месеци във времена на пандемия.

Въпреки че, ранните мерки за безопасност успяха да запазят сравнително нисък броя на заразените от коронавирус в Норвегия, в последния месец се забелязва скок на регистрираните случаи. Това кара норвежците да търсят нетрадиционни методи, за да си отдъхнат от затворените пространства, където вирусът се предава по-лесно, взимайки под фактор и наближаващия зимен сезон, в който събиранията на закрито са неизбежни.

Така се стига до същината зад „friluftsliv“ – да се научим да намираме красивото във всички метеорологични условия, които природата ни предлага. От жаркия пек до проливнияте дъждове и сковаващия студ, тази норвежка философия ни приканва да излезем на открито и да прегърнем времето такова, каквото е, откривайки нови емоции. Разбира се, подготвяйки се правилно за, това което ни очаква навън.

Норвежкият „friluftsliv“ предлага алтернатива, пълна с вълнение за студеното време от годината. Подобно на думата за домашен уют и уединение с близките – „hygge“, която предизвика световно одобрение и доказа, че начинът ни на мислене може да промени целия ни свят.

ВИЖТЕ: Одеждите за туризъм: Слоеве, сезони, начини на употреба

„Friluftsliv е нещо повече от дейност, това е един вид начин на живот. Това е много обвързано с нашата култура и какво означава да си норвежец.“, казва Ласе Хаймдал, генерален секретар на Norsk Friluftsliv, организация, представляваща 5000 групи, практикуващи най-различни дейности на открито в Норвегия.

Снимка: qualityunearthed.co.uк

Норвежкият драматург Хенрик Ибсен споменава термина за първи път в стихотворението си „На височините“ от 1859 г, в което се разказва за едногодишното пътуване на фермер през пустинята. В края на поемата главният герой не се връща в  цивилизацията никога.

Хеймдал казва, че „friluftsliv“ не е само за заклети спортисти или за екстремисти, готови да оставят градския начин на живот и да се впуснат в приключения сред природата. „Friluftsliv“ може да означава и дълги разходки с приятели, пикници, спокойно следобедно каране на колело или разходка с кучето в хладна сутрин. Има дори специална дума, „utepils“ – за пиене на бира на открито.

Експертите отдавна знаят, че времето, прекарано на открито ни прави щастливи. Прекарването само на два часа седмично в естествена среда като паркове или зелени площи повишава благосъстоянието, според доклад от 2019 г., публикуван в списание Nature.

Снимка: gettyimages

В наскоро излязлата книга „Friluftsliv“: Свържете се с природата по норвежки начин“ авторът Оливър Лука Делори предлага широка перспектива за намиране на щастието сред природата, независимо дали играете федербал или гледате изгрева.

Делори предлага да гледаме на зимното време като начин да се свържем със света около нас.

„Времето е чудесно явление.Обърнете внимание на детайлите в него и наблюдавайте как ще започнете да оценявате къде се намирате в пространството и каква е истинската ви роля в света.“

ВИЖТЕ: Винаги седем наум: безценни правила за безопасност при преходи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.