Neverest Ocean Row: Първата българска гребна експедиция в Атлантика приключи успешно!

Макс и Стефан Иванови с огромно постижение за страната ни

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Facebook/Neverestoceanrow

Първата океанска гребна експедиция за България вече е факт! Макс и Стефан Иванови, които в средата на юни месец се впуснаха в прекосяването на Атлантика с ръчно направена лодка, завършиха успешно своето приключение. Баща и син успяха да акостират на яхтеното пристанище на Бриджтаун, Барбадос след 115 дни в океански води. 

На 14 юни Макс и Стефан Иванови тръгват от Португалия на опасно приключение, криещо в себе си много неизвестни. От юни до октомври е сезонът на ураганите и трябва определен кураж, за да впуснеш в подобна мисия, но това не ги спира. Гребците сглобяват сами лодката си, в гаража си в София като я оборудват с всичко необходимо, включително сателити и компаси и радиостанции, с които да не губят връзка с околния свят.

Вижте: Neverest Ocean Row: Из дневниците на първата българска океанска гребна експедиция

В 19 часа българско време на 6 октомври Макс и Стефан Иванови достигат до яхтеното пристанище на Бриджтаун. Те успяват да прекосят Атлантическия океан от Европа до Южна Америка за 115 дни от които 105 са изцяло в океана, единствено с помощта на малката си гребна лодка, носеща името Neverest.

„Земя!!! Виждамe земя за първи път от 3 месеца!!!“

пишат двамата в страницата си във Фейсбук, ден преди да стигнат до пристанището в Барбадос.

Снимка: Neverest Ocean Row

Експедицията продължава 30 дни повече от предвиденото, заради наложената пандемия в цяла Южна Америка, което променя и значително плановете им – от Бразилия към Венецуела, Френска Гвиана, Тринидад и Тобаго, а най-накрая акостират в Барбадос.

Вижте: „Неверест“: да гребеш 4444 мили в океана в сезона на бурите

Пътешествието им е изпълнено с много адреналин и препятствия като най-значимото е на  5 юли, когато се налага да прекарат цели 9 дни в Лансароте (Канарските острови), заради повреда в автопилотната система и течове в няколко складови помещения на плавателния съд. Метеорологичните условия са другият проблем пред който се изправят – няколко урагана и тропически бури ги отклоняват от курса им и ги забавят допълнително.

ВИЖТЕ: Преди 20 години двама италианци прекосяват Атлантическия океан с… кола

Припомняме, че експедицията се посвещава на донорството на органи в България и подкрепя инициативата „Да! За живот!“.

„Каузата се посвещава на донорството. Тя не отнема нищо от дарителя, нито от близките му, но може да спаси много животи.“

Макс и Стефан показаха на света, че всичко е възможно, ако имаш смелостта да си го пожелаеш и ни подариха първата гребна експедиция за България в Атлантическия океан!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.