Belasitsa Sky Run 2020: Усмивки, емоции и нови рекорди из планината през уикенда

Завърши четвъртото състезание по планинско бягане в югозападния ъгъл на България

0
 

Сподели

Shares

Тази събота за четвърти път се проведе Belasitsa Sky Run – предизвикателното и красиво състезание по планинско бягане, което се провежда в югозападния ъгъл на България, на границата между три държави. 

Двете трасета събраха близо 70 участника. Част от състезалите на дългата дистанция от 67 км се впуснаха в луда надпревара още в началото и продължиха така до края, въпреки впечатляващите 2800 метра изкачване по маршрута.

Победител при мъжете стана Николай Дерменджиев с време от 7 часа и 34 минути, на второ място остана Иван Геров, а Николай Петков, Красимир Ангелов и Младем Гайтанджиев  завършиша с постижение по-силно от досегашният рекорд на трасето. При дамите първа завърши Христина Петрова за 9 часа и 44 минути следвана от Симона Райчева-Демерджиева.

В късото трасе, Belasitsa Sky Run Short, най-бърз бе Пламен Пенов с време 3 часа и 43 минути следван от Кръстю Панчев и Александър Христов. При дамите първа до финала в гр. Петрич стигна Василена Димитрова, следвана от Веселка Великова и Снежана Терзиева.

Хубавото време над Беласица и района и приказните панорами от билото на планината превърнаха събитието в незабравимо приключение за всички.

Активният уикенд в Петрич продължи и със Скоростното изкачване на вр. Конгур в неделя. Велосипедисти и бегачи се впуснаха в надпревара в едно от най-стръмните състезания в България, което ги изкачи 1750 метра над града в рамките на само 10,8 км за бегачите и 24,4 км за колездачите.

Пръв до връха се изкачи Никола Калистрин, който избяга разстоянието за впечатляващите 1 час и 24 минути! Това е и нов рекорд в Скоростното изкачване при бегачите. Втори и трети на подиума бяха Калоян Чанев и Младен Антонов. При дамите най-бързо трасето измина Йорданка Тренкова, следвана от Ивона Михайлова и Стефани Циканделова. Впечатляващо бе постижението и на най-младият участник Борис Тодоров, който само на 11 години се изкачи до вр. Конгур за 2 часа и 26 минути.

Интересно и оспорвано бе състезанието и при велосипедистите, където сред мъжете първи финишира трикратният национален шампион по XC Алекс Иванов с време 2 часа и 1 минута, следван от Данаил Велинов и Калин Русев. При дамите на почетната стълбичка се наредиха Розалина Думанова, Йоана Славова и Иглика Атанасова.

Уикендът завъши с печени кестени, награди и много усмивки край хижа Конгур.

Организаторите от клуб „Бела Екстрийм“ благодарят за помощта на всички, доброволци, спонсори и съмишленици, без които този празник в Беласица нямаше как да се случи.

През 2020 г. основни спонсори на Bellavista Sky Run и Скоростното изкачване на вр. Конгур отново бяха Northfinder и AdventureNet.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.