Юбилейна среща събира край Русе катерачи от цялата страна

Катерачна среща "Пепелина 2020" ще се проведе на 3 и 4 октомври

0
 

Сподели

Shares

 

Десетата катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе на 3 и 4 октомври край село Пепелина, Русенско. Организатори на събитието са Българската федерация по катерене и алпинизъм и единственият сайт за обектите за катерене в България – Climbingguidebg.com.

В нея ще участват катерачи от цялата страна – от начиначещи до най-добрите в този екстремен спорт, включително представителите на националния отбор, които в края на миналата седмица завоюваха за България златен медал (Алекс Тоткова), четвърто и пето място на Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината “трудност” в Аугсбург, Германия.

Катеренето – спорт с дълга история в България, набира все по-голяма популярност у нас, след огромния интерес, на който се радва вече в останалата част на Европа и света. Освен това, е и олимпийски спорт, а Петър Иванов стана първият български катерач, участвал в Олимпийски игри – в силна конкуренция той успя да завоюва шесто място на Младежките игри в Буенос Айрес през есента на 2018 г., когато беше дебютът на този спорт на Олимпиада.

С успехите си в спортното и скалното катерене младежките ни национали Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Димитър Русев, Христо Урумов, Матей Мицев и др., България има реални шансове да се представя достойно и занапред в европейските и световни надпревари.

деца, приключения
Снимка: Pixabay.com

Катеренето в зала, а и по скали, става любим спорт за все повече деца и младежи, но също и за по-възрастни търсачи на силни усещания, не само защото развива цялото тяло и редица умения и качества, като координация, отговорност, гъвкавост, но действа чудесно и като антистрес терапия, а редица изследвания вече доказват неговата важна роля в борбата с депресивните състояния.

Ако искате да се запознаете с този спорт, както и с някои от най-добрите български катерачи, или просто да покатерите, можете да направите това на 3 и 4 октомври, край село Пепелина, Русенско. Организаторите призовават за разделно събиране на отпадъците и отговорност към околната среда.

Организатори на катерачната среща са Българската федерация по катерене и алпинизъм и единственият сайт за обектите за катерене в България – Climbingguidebg.com

Повече информация за катерачната среща „Пепелина 2020“ може да намерите в официалната страница на събитието във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.