Предстоят да бъдат отпуснати 20 млн. лв за медицински хеликоптери

Има ситуации, в които въздушната линейка е крайно наложителна

0
 

Сподели

Shares
хеликоптерно въздушно спасяване
снимка: Витан Витанов

Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска 20 млн. лева за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случаи.

Припомняме ви, че до този момент България е единствената страна в ЕС, която няма спешна медицинска въздушна помощ. Проектът предвижда 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение.

ВИЖТЕ:Македония намери решение на проблема със спасителните хеликоптери

Спешната медицинска помощ по въздух ще осигури възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. По този начин шансът за спасяването на живота на пациенти в критично състояние ще се повиши значително, а реакцията при възникване на бедствия, аварии или катастрофи ще е навременна.

хеликоптерно спасяване
снимка: Витан Витанов

Проектното предложение, което предстои да бъде финансирано, предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление, а медицинските екипи ще получат необходимото обучение за работа във въздуха.

Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване  на системата на спешна помощ. В момента с  финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

ВИЖТЕ: За хеликоптерното спасяване у нас в минало време…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.