Разтопяване: Айсберг с размерите на Париж се отчупи от леден шелф в Гренландия

Заради глобалното затопляне, ледената покривка на Гренландия се топи със застрашаваща скорост

0
 

Сподели

Shares
Снимка: James Smith

Огромно парче лед с размерите на Париж се отчупи от най-големия запазен леден шелф в Арктика. Леденият блок, чиято големина е 113 кв.км, се откъснал от ледника Nioghalvfjerdsfjorden в Североизточна Гренландия. Според учените това не е изненада, предвид повишаването на средните температури.

„Наблюдаваме нарастваща скорост на разтопяване на един от най-големите останали ледени шелфове“, казва Джейсън Бокс, професор по глациология в Геоложката служба на Дания и Гренландия (GEUS), пред AFP.

Според GEUS от 1999 г. ледникът е загубил 160 кв. км лед, площ двойно по-голяма от Манхатън, като скоростта на загубите се е ускорила през последните две години.

„Ако имаме повече топли лета, каквито наблюдаваме през последните две години, това ще допринесе повече за ускоряващото се покачване на морското равнище“, твърди Бокс.

ВИЖТЕ: Ледена епоха: Масивен айсберг се отчупи от ледник на Антарктида

Снимка: sbs.com.au

Разтопяването на ледената покривка на Гренландия допринася за повишаване на морското равнище с 1.1 см между 1992 и 2018 г., според проучване, публикувано в научното списание Nature през декември.

По-скорошно проучване на университета в Линкълн в Англия прогнозира, че топящият се лед в Гренландия може да повиши морското равнище с 10 до 12 см до 2100 година.

Средните температури в региона са се повишили с около три градуса по Целзий от 1980 г. насам и се очаква да достигнат рекордни нива през 2020 г.

ВИЖТЕ: Защо глобалното затопляне е добро за Гренландия?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.