Алпинист изкачва един от последните ледници на Килиманджаро, преди да се е разтопил

Надпревара с времето и климатичните промени

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Канадският алпинист Уил Гад се надпреварва с времето, изкачвайки един от последните глетчери в Килиманджаро, Танзания. Алпинистът подозира, че с тези темпове на развитие на климатичните промени, най-вероятно ще бъде последният изкачил ледника, преди да изчезне.

Гад за първи път пътува до Килиманджаро през 2014 г., когато с алпинистката Сара Хюнинкен изкачват друг легендарен ледник. След като прави някои задълбочени изследвания, Гад установява, че много от ледените формации могат напълно да изчезнат само за няколко години. През последните няколко години климатичните промени и изменението на климата, водят до напълното стопяването на ледниците в най-високата точка на Африка.

Снимка: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

„През 2014 г. със Сара Хюникен изкачихме първия си ледник на Килиманджаро.Точно преди карантината, заради COVID-19 се върнахме, за да видим какво се е променило само за 6 години. Измененията на климата бяха оставили суров отпечатък.

ВИЖТЕ: Ан Лоримор: Най-възрастният човек, изкачил Килиманджаро

В края на септември тази година се очаква и премиерата на филмът „Последното изкачване“, проследяващ изкачването на Гад по един от последните съществуващи маршрути на Килиманджаро.

Снимка: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

ВИЖТЕ: С маунтинбайк от най-високия връх на Килиманджаро

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.