От бара в града до мини бара на кемпа: Как да се превърнем в истински коктейлни джедаи сред природата

Попитахме експертен барман какво ни трябва за повече наздравици!

 
0

Сподели

0Shares
0 0

 

Снимка: lovesparrows.com

Алтернативният туризъм винаги ни е бил сред любимите, заради разнообразието, което предлага. Дали ще опънем палатката си на плажа или в планината, къмпингът си остава един от най-вълнуващите начини да си прекараш звездно (буквално!) ваканцията. И понеже всяко добро прекарване има нужда от поне едно “Наздраве”, независимо от надморската височина, експертно заредихме мини бара и подбрахме няколко от най-експресивните миш-маш алкохолни комбинации за незабравимо (обещаваме!) прекарване на къмпинг дни и нощите.

Зареждане на мини бара

Снимка: mensjournal.com

Преди да се отправите на следващото си алтернативно пътуване, поразровете се из вкъщи за всички бармански оръдия, с които разполагате.

Чанта за съхранение на бар инструменти – намерете си подходяща чанта или малък несесер, в който да приберете всичко необходимо. Нали не искате да губите излишно време в това да търсите отварачката или шейкъра из цялата кола, точно в разгара на кемп партито?

  • Отварачка/ тирбушон
  • Ножче за плодове
  • Алуминиево канче или малка тенджерка
  • Шейкър
  • Бар лъжица. В случай, че не разполагате с такава, супена също би ви свършила идеална работа.
  • Джигер/мерилка
  • Стрейнер или фина цедка
  • Подходящи чаши – избягвайте пластмасови и стъклени такива. Най-подходящи биха били металните канчета, които да поддържат температурата на коктейла.
  • Малка дъска за рязане
  • Хладилна чанта и форма за лед
  • Сламки – препоръчваме метални или от рециклирана хартия.

ВИЖТЕ: Хайде на къмпинг 2

След като сте се заредили с всичко това, е време да тествате барманските си способности. Допитахме се до Анелия – професионалистът зад бара на любимата ни “Билкова”, която ни опияни от няколко практични къмпинг рецепти за коктейли, с които партита на открито обещават да са още по-забавни. Добре де, и пияни!

ВИЖТЕ: Пълен къмпинг списък: какво да не забравяме, ако палатката ни зове

Gin Fizz/ Джин Физ

Добрият стар джин от бутилката се мести на кемпа, за да ви сбъдне повече от три желания.

Снимка: today.com

Време на приготвяне: 5 минути

Необходими съставки:

Джин – 0.45 мл

Фреш лимон – 0.20 мл

Захарен сироп – 0.15 мл

Топ сода

Лед

Начин на приготвяне:

Тук първо трябва да си приготвите захарния сироп, което става лесно след като сте си взели малка тенджерка или канче. На бавен огън, в съотношение 1:1, варете захар и вода, докато не получите гъст сироп.

Във висока чаша сложете лед до ръба на чашата. Добавете джинът, захарния сироп и фреша от лимон, след което разбъркайте с лъжица много добре. Долейте със сода. Украсете със слайс лимон и/или стръкче розмарин.

Bloody Mary/Блъди Мери

Очарователната Мери ще ви завърти главата със солено-пикантен привкус и зелени маслинки.

Снимка: cookinglight.com

Време на приготвяне: 7 минути

Необходими съставки:

Водка – 0.50 мл

Доматен сок – 0.100 мл

Табаско – 1-2 даша/капки

Уолчестър – 4-5 даша/капки

Сол

Черен пипер

Зелени маслини без костилка /от буркан/

Лед

Начин на приготвяне:

В шейкър с лед добавете водката и доматения сок. След това прибавете табаското, уолчестъра, солта и черния пипер “на око”. Сложете малко от марината на зелените маслинки. Шейкнете силно за около две минути. Вземете стрейнера/цедката и в чаша без лед, прецедете течността. Украсете със зелени маслинки, селъри, слайс лимон или люта чушка.

Барманска забежка: Може да замените водката с традиционна българска ракия.

Mai Tai/Май Тай

Къде има лято без ром, а в тази комбинация направо летим за Карибите.

Снимка: epicurious.com

Време на приговяне: 5 минути

Необходими съставки: 

Бял ром – 0.30 мл

Тъмен или спайс ром – 0.30 мл

Фреш портокал – 0.15 мл

Захарен сироп – 0.10 мл

Лимонов сок/фреш лимон – 0.10 мл

Гренадин/ сок от нар или касис – 0.15 мл

Лед

Няколко листенца свежа мента

По желание : сок ананас – 0.15 мл

Начин на приготвяне: 

Разбийте в шейкър с лед белия ром, тъмния ром, фреша от портокал, захарния сироп и соковете. Шейквайте за около минута. В чаша с лед изсипете течността. Украсете с листата от мента, коктейлни черешки /мараскини/ или парче ананас и добавете сламка.

Консумирайте с удоволствие и добра компания! Последствия няма!

ВИЖТЕ:Пътеводител на къмпингуващия сред природата

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.