Тодор Спасов със скок от хеликоптер

0
 

Сподели

Shares

Участниците в световните серии Red Bull Cliff Diving – Гари Хънт, Хасан Мути и Сирил Оумеджкан заедно със Стив Блек и българската звезда Тодор Спасов бяха поканени за скок от хеликоптер. „Мисията” се осъществи в известния френски ски курорт Тин и по-точно над неговото езеро, където хеликоптерът се издигна на 25 метра височина.

Тодор Спасов

Паузата между последния за момента кръг от сериите Red Bull Cliff Diving в Италия (24 юли) и предстоящия в САЩ (20 август) бе използвана за поредно адреналиново предизвикателство – скок от хеликоптер, издигнал се на 25 метра над езерото край курорта Тин. Почти ледената вода с температура едва 8°С не сломи приключенския дух на шампиона в сериите Red Bull Cliff Diving Гари Хънт и познатата компания – Хасан Мути, Сирил Оумеджкан, Стив Блек (традиционен участик в сериите RBCD, който за съжаление се контузи преди началото на настоящия сезон) и българския претендент за място в шампионата Тодор Спасов. Те бяха специално поканени от кметството на Тин за участие в двудневно събитие.

Спортната инициатива на местните власти в Тин се състоя за втора поредна година като се проведе в два дни. През първия бяха осъществени скоковете от хеликоптер. „Загряващият” първи тур бе с индивидуални скокове, вторият – синхронни скокове по двойки, а третият – особено зрелищен – общ скок на петимата.

Ден 2 предложи на туристите в Тин наистина специално шоу от екстремните скачачи. За целта бяха изградени два 3-метрови трамплина и кула с възможност за скокове от 10, 15 и 25 метра. Кулминацията в програмата бе изпълнението на Стив Блек – „огнен скок”, направен с обвит в пламъци костюм. С най-бурни аплодисменти публиката определи за фаворит на шоуто не друг, а нашето момче Тодор Спасов.

След приключване на двудневното изпитание българинът разкри интересни подробности:

„Преди събитието направихме опознаване на езерото – проверка на дълбочината, дали има подводни скали, както и останки от стари кейове. Самите скокове направихме от хеликоптер, използван за планински спасителни акции, издигнат на 25 метра височина. Трудностите идваха от завихрянето на водна струя, която пречи на видимостта. Същевременно тук няма скали, по които да се ориентираш колко метра ти остават до приводняването и се уповаваш единствено на инстинкта си. За програмата през втория ден пък сами изградихме конструкцията с трамплините и кулата. Процесът обаче не бе никак лесен заради естествения неравен терен на езерото, с който трябваше да се съобразяваме, поставяйки основите. Въпреки това всичко премина чудесно.

Hassan Mouti & Cyrille OumedjkaneСледващата спирка от календара на световните серии Red Bull Cliff Diving 2011 е в Бостън, САЩ на 20 август.

Знаете ли, че…

  • Тин е името на френски ски курорт, разположен в Алпите, на над 2000 метра надморска височина.
  • През 1992 г. именно Тин бе една от дестинациите на зимните олимпийски игри. Техният център бе Албервил, но Тин (на 85 км от Албервил) бе мястото, където за първи път в историята на игрите дебютира дисциплината freestyle ски.
  • Въпреки че през лятото е трудно да се упражнява ски спорт, Тин разполага с прекрасна инфраструктура и неслучайно мястото е обожавано от любителите на маунтин байк, катерене, състезания с джетове, рафтинг, голф и още много други.
  • През 2010 г. Тин бе домакин на първите Зимни олимпийски игри на екстремните спортове в Европа (Winter X Games Europe). Впоследствие курортът спечели правото да домакинства още две поредни издания на игрите – през 2011 и 2012 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.