С трекинг панталоните Abisko на Fjallraven навсякъде в горещото време

Екипа на 360°, заедно с един от любимите ни консултанти - каскадьора Франсоа Куцер тестваме панталоните на шведската лисица

0
 

Сподели

Shares

Този август екипът на 360, в лицето и най-вече краката на криейтив директорът Иван Панчев, отговорният редактор Христо Узунов и консултантът на медията, каскадьорът и постановчик на каскади Франсоа Куцер (Francois Coetzer), имахме възможност да се убедим в качествата на марката Fjällräven, разхождайки три модела трекинг панталони от серията Abisko* из знайни и незнайни баири, чукари, улички и морски брегове…

Избрахме за този тест да ни помогне Франсоа, защото е дългогодишен почитател на Fjällräven, който е имал възможност да изпробва качествата на дрехите като главен каскадьор в редица касови холивудски продукции. Ето какво ни сподели той за любимата му марка:

Снимка: Христо Узунов

“Честно казано малко съм станал пристрастен към продуктите на Fjällräven. Независимо къде съм и какво правя по мен винаги има някаква дреха на марката. Портфейлът, раницата, палатката ми – всичко е Fjällräven. 

Това не са дрехи, направени да ги износиш за една година, това е нещо, което е вечно с теб. Имам продукти на марката, които нося вече повече от шест-седем години и не са мръднали. Кефят ме, защото мислят за малките детайли и са истински удобни и здрави. Харесва ми, че имат модели, които носят името No.1, No.2 и така показват наследството си. Аз ценя тези неща.

Първият продукт, който съм си купил от тях е яке модел No.1, което ползвам и до днес и е любимото ми яке – винаги е с мен независимо от сезона. Не са от най-евтините дрехи, но за мен всяка стотинка си струва. Като каскадьор страшно много ги тормозя и виждам, колко са издръжливи. Когато работя е важно да не мисля дали дрехата ще се одраска или скъса, също искам да ми е удобно без значение каква поза съм заел, защото при нас всичко е много динамично и тялото често застава в неестествени позиции, понякога и за дълго. 

Може да се каже, че облеклото Fjallraven навлезе първо при колегите каскадьори, но вече се превърна в истинска униформа и е една от най-носените марки в кино индустрията.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Kånken Re-Wool: Новият модел раница на Fjällräven, създадена от рециклирана вълна

Екологичната политика на компанията*** е друг фактор, който ме привлича, защото аз съм човек, който цени тези неща и съм против употребата на пластмасови изделия. Не си купувам вода в пласмасови бутилки, използвам торбички от плат и тези неща са важни за мен. При Fjallraven всичко, от материите до чантите и въженцата, е направено с мисъл за природата и аз оценявам това.“

Abisko Midsummer Trousers

Снимка: Христо Узунов

Ултимативният летен панталон с дълги крачоли, отличен със златен медал на “Outstanding Outdoor Awards 2019”. Предназначен е за терени, при които е нужно да имате защита върху долната половина на краката си, но едновременно с това и да не изврите от жега.

Моделът Abisko Midsummer Trousers е изработен от иновативния G-1000 Air Stretch** материал, доволно еластичен и здрав, подсилен на ключовите места – колена, седалище. Освен чрез дишащата материя, панталонът осигурява прохлада и чрез два вентилационни отвора с цип, разположени от външната страна на бедрата. Макар и странна за някого, тази позиция не е избрана случайно – при преходи сред местности с ниски драскащи храсти или опасност от многокраки гадини, така разположените отвори, осигуряват кръговата отбрана на долната част на краката, едновременно с качественото проветряване на горната. В допълнение, вътрешната част на джобовете отстрани на хълбоците е от мрежеста материя и когато са отворени също допринасят за вентилацията на тялото.

Крачолите завършват с ластична обтяжка, чрез която можете да ги затегнете към крака или обувката, когато не желаете външният свят, под формата на прах или твари, да прониква навътре.

Снимка: Христо Узунов

Панталоните са снабдени с общо 4 джоба, два класически отстрани на хълбоците и два големи отпред на бедрата (над колената), отварящи се с удобни за боравене и в двете посоки ципове и две капси при левия преден джоб.

Предните джобове са тип “карго”, с кройка, позволяваща разполагането в тях дори и на по-обемни предмети като калъф за очила, малък бинокъл и др. Въпреки това основното им предназначение е в тях да се поместват навигационни карти, документи и други плоски предмети, до които да имате бърз достъп. За това говори и самият дизайн на панталоните, наподобяващ този на някои видове униформа на военните пилоти.

Както споменахме, левият джоб е снабден с капаче с капси, което позволява в него лесно да бъде поместен предмет с вътрешните размери на джоба. Десният джоб пък крие в себе си допълнително ластично джобче, предназначено за смартфон, което удобно фиксира устройството без да му позволява свободно да се разхожда из панталона.

Снимка: Христо Узунов

Първото нещо, което прави впечатление когато хванете този панталон в ръцете си, е неговото тегло – той е изключително лек – само 300 гр. – и макар това да го кара да изглежда малко “вятърничав” за трекинг цели, още при първото му обуване ще се убедите в неговите качества.

G-1000 Air Stretch, материята, от която е направен, е точно това, което от Fjällräven обещават да бъде – здрав, еластичен и дишащ материал. При носене панталонът почти не се усеща, а вятърът приятно обтича краката при полъх. Тук е моментът да отбележим, че Abisko Midsummer Trousers са съвместими с Fjällräven ваксата Greenland Wax, с чиято помощ можете да ги превърнете във ветроустойчиви панталони. Разбира се, с лек компромис в проветривостта на дрехата.

Снимка: Христо Узунов

Колкото до свободата на движения – тя е почти неограничена, панталонът се напасва по тялото и се разтяга достатъчно, дори когато сте клекнали на едно коляно. В добавка, Midsummer-ът се представи чудесно дори при колоездене, като в този случай ластикът на десния крачол изигра ключова роля, предпазвайки панталона от хищните зъби на венеца.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Експертът Fjällräven съветва какво е най-подходящото облекло и екипировка за летни приключения на открито

Добрата вентилация и в двете посоки се оказа и фактор за бързото изсъхване (в рамките на около 5 мин) на панталоните, когато една малко по-агресивна вълна, разбила се в крайбрежната скала, завърши земния си път върху тях…

В обобщение Abisko Midsummer Trousers е чудесен панталон с дълъг крачол, подходящ за леки преходи в горещо време по слабо поддържани пътеки, където различни препятствия постоянно желаят да се домогнат до крайниците ви; при преходи из места без сянка, когато постоянно сте изложени на слънчевите лъчи; при градска разходка, когато искате да имате достатъчно представителна за тази цел дреха, без да обременявате раницата си с допълнителен багаж.

Чудесният дълъг панталон за тези, които лятото предпочитат само къси такива!

Abisko High Coast Zip-off Trousers

Снимка: Христо Узунов

Говорейки за любовта към късите гащи, Abisko High Coast Zip-off Trousers е all terrain панталон, взимащ най-доброто от двата свята, бидейки екипиран с лесно отципващи се крачоли.

Моделът е с минималистичен дизайн, с предварително оформени колена и леко стеснен в долната част на подвижните крачоли. Отново е снабден с четири джоба, но този път, заедно с двата странични, имаме едни преден, разположен отпред на дясното коляно, отварящ се с цип, и един заден, също отдясно. Предният джоб е с изчистена форма, плътно прилепен към крачола, за да не разваля общия силует, но в долната част е с карго кройка, която позволява раздуването му при прибиране на по-обемни предмети.

Снимка: Христо Узунов

По отношение на материята тук имаме по-дебелата версия на G-1000, което ще рече, че този модел е способен да понесе по-тежки издевателства върху себе си, но това за сметка на една идея по-ниски вентилационни качества (в режим “дълъг панталон), спрямо Abisko Midsummer Trousers.

Снимка: Христо Узунов

Отстраняващите се крачоли са специалното умение на High Coast Zip-off Trousers, което посредством удобни за намиране и боравене ципове, набързо ги премодифицира в приятни къси панталони, оразмерени в американски план с дължина малко над коляното.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Fjällräven: специалистът в панталоните за дейности на открито

Здрав, бързосъхнещ и добре вентилиран, този панталон, тежащ само 360 гр., е създаден да бъде с вас в широк диапазон пролетно-лятно-есенни дейности, осигурявайки ви нужния комфорт.

Снимка: Христо Узунов

Иван Панчев, криейтив директор на 360mag.bg за Abisko High Coast Zip-off Trousers:

“Моето ежедневие е такова, че често работата и хобитата ми сред природата се преплитат и се налага да скачам от едното в другото, без да имам време да се преобличам, затова високо оценявам дизайна на High Coast Zip-off , който ми позволява едновременно да съм представителен в града, но и да разчитам на адекватен панталон за аутдор дейности, когато хвана гората.

Панталонът е достатъчно стилен, за да не се притеснявам да отида на бизнес среща, а след това да съм с него с колелото, в планината или във въздуха. Освен това възможността рано сутрин, докато е хладно, да излезеш с дълги панталони, които през топлия ден да станат къси, а вечерта, когато захладнее, отново да се обзаведеш с дълги, без дори да се преобуваш, е чудесна за моето ежедневие!

Когато тръгна на някъде не съм от хората, които пазят дрехите си на всяка цена, затова ми харесва, че панталонът е от “дуракоустойчива” материята, която на допир се усеща изключително здрава и армирана. Когато е с дълги крачоли можеш да разчиташ на сериозна протекция от атмосферни и механични влияния.

Всичко е направено семпло, функционално, надеждно и лесно за уптреба, от начина, по който е сложено копчето за закопчаване – не просто зашито, а хванато с здраво с нит, през чудесно направения цип за сваляне на крачолите, покрит, така че да няма допир на метала до тялото. Джобовете също са много удобни – със сигурни и ергономични ципове, лесно се достигат дори по време на движение, например докато съм на колело или катерейки се по някое дърво.

Това определено е панталон, който лесно се слива с мен и природата ми.”

Abisko Lite Trekking Trousers

Снимка: Христо Узунов

В сравнение с другите два модела, този тук е по-сериозният трекинг панталон, разбира се с цената на малко по-високо тегло. Срещу 420-те грама отгоре обаче получавате един корав и надежден партньор за аутдор дейности през по-топлата част от годината.

Снимка: Христо Узунов

Панталонът е решен с изчистена технична кройка, с предварително оформени колене, за ергономия при движение. Произведен е от плътен G-1000 Air Stretch материал с еластични елементи и допълнителни подсилки в областта на седалището, коленете и вътрешната страна отдолу при крачолите, където е оформена област от по-здрав плат, предотвратяваща протриването крак в крак. Крачолите завършват с широка лента с обтяжка за регулиране ширината на отвора, спомагаща крачолът да бъде фиксиран плътно около обувката, когато това е необходимо.

Снимка: Христо Узунов

Джобовете отново са 4 на брой. Два стандартни странични при талията и два големи отпред на бедрата, подходящи за карти, документи и други подобни. Предният десен джоб разполага и със скрито ластично джобче за смартфон. И тук, както при Abisko Midsummer Trousers имаме двата странични вентилационни отвора в горната част на бедрата, снабдени с цип, които осигуряват прохлада при по-горещо време.

Снимка: Христо Узунов

В обобщение Abisko Lite Trekking Trousers е отличен трекинг панталон с трисезонно приложение, подходящ за сериозни аутдор експедиции и достатъчно представителен и за ежедневно носене в градската среда. С внимателно проектирана кройка, еластичнен, дишащ и устойчив на механични повреди, този модел позволява свобода на движенията, едновременно с висока защита от външната среда.

Снимка: Христо Узунов

Francois Coetzer за панталоните Abisko Lite Trekking Trousers:

“Abisko Lite Trekking Trousers ми харесват особено много, защото са страшно удобни.
Еластичността е страхотна и панталона се движи заедно с теб без да те ограничава.
Направени са така, че по никакъв начин да не ти пречат – все едно нямаш панталони.

Много ми харесват детайлите – еластичната част под кръста, която помага винаги да стои на мястото си, подсилките на най-важните места, където има най-голямо триене – при коленете, глезените и седалището. Джобовете, които са на лесни за боровене позиции и вентилационните отвори са един много сериозен плюс, особено когато се занимаваш с каскади и се катериш, падаш и въргаляш по 10 часа на ден!”

ВИЖТЕ ОЩЕ: Fjällräven: едно с природата

Снимка: Христо Узунов

*Серията Abisko

Името произлиза от малкото планинско селце Абиско, обградено от брезови гори, поляни с горски цветя и множество реки, чиито жители са ентусиазирани почитатели на активния начин на живот сред природата.

Линията Abisko на шведската лисица Fjällräven, популярна с удачните си аутдор решения в облеклото, е предназначена за трекинг в горещите летни дни, в която влизат разнообразни артикули, създадени с една единствена цел – да получите максимален комфорт в летните си приключения.

Серията разполага с различни модели панталони, шорти, ризи, тениски, шапки и др., а връзката между тях, освен ергономията, са висококачествените олекотени, бързосъхнещи и добре вентилирани материали, призвани да издържат натоварванията и на най-тежкия преход, но едновременно с това да осигуряват вентилация на тялото и да бъдат достатъчно елегантни, за да са подходящи дори за лека разходка сред градските улици.

**G-1000 Air Stretch

G-1000 Air Stretch е висококачествена разтегателна материя, разработена от Fjällräven, специално, за да повиши комфорта при заниманията на открито, като едновременно с това добавя надеждност и здравина към облеклото. Идеалната материя за дрехи, които трябва да бъдат леки, ефирни и да не ограничават движенията при ходене. Изработен от органичен памук и частично рециклиран полиестер, този материал е достатъчно издръжлив, за да бъдете добре подготвени за всички видове дейности на открито.

***С мисъл за природата

Напълно в духа на Fjällräven и трите модела панталони, както и цялата серия Absiko, са изработени по максимално щадяща природата технология, като в тях заляга употребата на рециклиран полиестер и органичен памук, без да се използват каквито и да е вредни оцветители и компоненти.

Открийте всички панталони от серията Abisko на Fjällräven в магазина на марката в The Mall, ниво Партер или на www.fjallraven-shop.bg

Снимка: Христо Узунов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.