„Ако аз мога, всеки може“: Вдъхновяващата история на Борис Сарабеев за силата на човешкия дух

Управител на клона на Modis в Пловдив и Посланик и координатор на Win4Youth за България за позитивния ефект от участието му в глобалната спортна програма.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: личен архив

Нека ви разкажем за една лични история за възможностите на човешкия дух. Борис е познат сред своите колеги, като запален спортен ентусиаст, но не винаги е било така.

Лятото на 2012 година. Горещ летен ден в квартално кафене в София, България. Млад мъж, на 25 години, търсеше… Проблемът беше, че той не знаеше какво търси! Беше поредният уикенд, в който не правеше нищо. Този мързелив човек тежеше 125 кг, не спортуваше и нямаше никакъв баланс между професионалния си и личен живот.

Единствените планирани дейности в ежедневието му бяха да отиде на работа (или на кафе) и да седне на стол.

Снимка: Личен архив

Изведнъж нещо привлече вниманието му. Изображението беше размазано, тромаво и безформено. Силната слънчева светлина, отразяваща се в прозорците на кафенето, го накара да се раздвижи малко върху стола, за да може да се фокусира по-добре. На лицето му се появи ужасна мимика. Не му хареса това, което видя.

Закръглено човешко същество с болно изглеждащо лице и празно изражение в очите. След това дойде по-страшното – осъзнаването, че това е самият той!

Това се превърна в жизненоважно събитие за неговата история…

Снимка: Личен архив

Ето и какво споделя самият Борис Сарабеев:

„Бях опустошен. Лицето ми стана още по-бледо. Въпреки че бях на 25 години, изглеждах като 35-годишен мъж, разбит от живота (което не беше така). Започнах да си мисля:

„Какво правя? Как успях да стигна до тук? Защо изглеждам толкова ужасно?“

Бях с наднормено тегло и имах основателни причини, заради които да започна да водя по-здравословен начин на живот и много по-лоши такива да оставя нещата по този начин.

Следващите няколко дни бяха дни, прекарани в обмисляне. Търсех отговори на хилядите въпроси в главата си, анализирах… (в мислите ми се въртеше песента от филма Rocky).

И започнах да действам!

Снимка: Личен архив

Почистих хладилника си от цялата вредна храна, намерих старите си обувки за бягане, открих и старите си спортни дрехи, (които обаче не ми станаха и трябваше да си купя нови) и реших да започна нов живот.

Разбира се, в началото беше лесно – бях мотивиран! Бързо свалих 5 кг и се хранех здравословно. Но както всички знаем, когато няма ясни цели, няма достатъчно познания как трябва да се случат нещата и няма план, рано или късно достигаме до задънена улица.

Снимка: личен архив

Така започна моята история в програмата Win4Youth*

Основните ценности на програмата за насърчаване на спорта W4Y – интелигентни тренировки с постепенни промени, целящи да подкрепят, насърчат и мотивират младите хора – от  приятели за приятели. Именно това  бяха липсващите парчета в моята история. Поех отговорността да съм здрав и активен не само заради себе си, а заради всички в моето състояние.

От момента в кафенето разбрах, че да имаш контрол върху живота си и това, което ти носи удовлетворение е от решаващо значение.

Снимка: Личен архив

Нека ви разкажа как се развиха нещата от 2013 г.:

Реших да кандидатствам като посланик, който да участва в Атинския маратон. Онези месеци на обучение бяха най-взискателните, но и най-щастливите и смислени в живота ми. Благодарение на W4Y, открих отново какво означава да съм активен човек, как да приема храненето като наука и да бъда пълноценен човек. Преживях много възходи и падения – здравословни проблеми, лични проблеми и много други.

Почти всички аспекти от ежедневието ми претърпяха промени. Започнах да обръщам внимание на малките детайли, които са изключително важни за постигане на баланс. Започнах да обръщам внимание на храненето и как мога да се грижа за здравето си. Не съм боледувал от настинки, грипове и т.н. Спорта стана неизменна част от живота ми и така намерих баланс между физическото и психическото – една от идеите на програмата е повече хора да започнат да водят активен начин на живот. – смея да твърдя, че успях да провокирам и други мои колеги и приятели да направят същото.

Снимка: Личен архив

В крайна сметка, именно този процес ми помогна да израсна като индивид – разбрах истинското значение на постоянството, решителността и саможертвата.

Благодарение на програмата W4Y, и промените в живота ми след това, успях (задръжте дъха си!) да отслабна с 40 кг и завърших всички видове атлетични препятствия за издръжливост, които промениха светогледа ми и значително разшириха хоризонта ми.

Снимка: Личен архив

Поставил съм си за цел в близко бъдеще да завърша един от най-дългите
триатлони, а именно Ironman, който представлява 3.8 км плуване, 180 км колоездене и 42,195 км бягане. По план трябваше да се случи тази година, но заради
епидемиологичната обстановка се отложи за есента на 2021-а.

Имам за цел и да придобия повече знания в областта на нутрициология. А иначе, как си се представям в следващите години… съвременният живот е доста шарен и динамичен, така че се старая да имам няколко главни цели. Останалото е винаги изненада и никога по план. За това и животът е толкова интересен.

Снимка: Личен архив

Моето заключение?

  1. Трябва да работите всеки ден за своите мечти и цели, но по-важното от това е, че трябва да работите интелигентно за тях.
  2. Винаги ще има пречки, проблеми и моменти, когато ще искате да се откажете. Но недей!
  3. Винаги мислете мащабно и не забравяйте за основната си цел! Стъпка по стъпка, чрез постоянство всеки ден, ще успеете да го направите!
  4. Не забравяйте никога: винаги сте пример за подражание на някого – било то вашите приятели, семейството ви, децата ви, колегите ви или дори непознат, който ще срещнете на улицата. В крайна сметка не сте сами и има много, които са там, за да ви помогнат, както вие ще помогнете на някой друг.
  5. Движението е здраве! Не става въпрос за тежки и изтощителни тренировки, а за редовно движение. Да се ходи до по-далечния магазин. Да се ползват стълбите. През почивните дни да има по-дълги периоди на движение. Да се пробват различни спортове – бягане, колоездене, плуване, футбол, йога, каланетика, функционални тренировки, тренировки вкъщи, всякакви групови занимания и др. Дори и домакинската работа е своеобразна функционална тренировка. Да се обръща внимание на състава и качеството на храната, и да има равномерно разпределение на калорийния прием през деня. Да се приемат сезонни и местни храни. Да се обръща внимание на съня, който е жизнено важен за правилното възстановяване на организма.

Щом аз успях, всеки може!

*Win4Youth е глобална програма, която има за цел да популяризира активния начин на живот, да засили спортните дейности и да подкрепи децата от цял свят, чрез различни инициативи като спортни събития и благотворителни
програми. За изминалото десетилетие, чрез програмата са реализирани значителен брой финансови и материални дарения за различни неправителствени организации, подпомагащи децата и младежите. Програмата се осъществява у нас от Modis, световен лидер в предоставянето на професионални решения в областите IT и инженеринг. Повече за Win4Youth ще можете да раберете на 26 септември в слаклайн парка на Modis и Win4Youth по време на инициативата „Европейска столица на спорта“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.