Изтрещели локации: Любимите места за летене на парапланериста Пламен Калоян Тодоров

Къде ни съветва Пламен да се докоснем до облаците?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: личен архив

Пламен Калоян Тодоров – човекът птица, за когото небето не е граница, а само възможност да тестваш възможностите си и да се рееш сред прекрасните му облаци. Пламен е професионален тандемен пилот в  семейната фирма „Полети и приключения”,непоправим авантюрист и определено един от най-сигурните ни варианти, ако искаме да видим света отвисоко. 

Полита за първи път на 6-7-годишна възраст, заедно с баща му, който го запалва по парапланеризма и джудото.

„Основното ми призвание е джудо, тренирам от 14 години в Шун джудо клуб. Джудо е много добра основа за екстремните спортове. Спортът ме е научи на много – воля, дисциплина, да бъда непримирим, да не се отказвам в трудните моменти.“

През 2015 г. започва да лети самостоятелно за удоволствие, след това вози приятели, а накрая хобито му се превръща в работа. Обича да споделя емоцията от полета  с пасажерите, които го правят за пръв път – „За тях това е нещо ново, красиво различно и ще остане незабравим спомен за цял живот!“

Разказва ни, че се е летял толкова много като дете, че дори веднъж заспива по време на полет – от скука. Покрай летенето се забърква в доста интересни ситуации. Веднъж поради влошаване на метеорологичните условия се налага да кацне в Южния парк в центъра на София, а децата го посрещат като супергерой.

Снимка: личен архив

Обиколил е много места по света като най-впечатляващата дестинация за него е Япония, а плановете му са един ден да излети от вулкана Фуджи. Еха!

Бъдещите му прокети включват и въвеждането на парапланеризма като дисциплина в Спортната академия, като възнамерява да я кръсти на първия български акро пилот Димитър Михов- Мицо. 

Попитахме Пламен Калоян кои са трите му любими спота за парапланеризъм, където да се слеем с небето и да видим света от най-високата му перспектива. 

Лифт Сопот, Стара планина

Снимка: личен архив

Любимият тукашен спот на Пламен:

Разположен на южният склон на Стара планина в Централен Балкан. Лифтът дава възможност за бърз достъп до планината, което е голям плюс.

Теренът е уникален по рода си, Билото на Балкана е само на 15 мин. с лифта, а пред него е Розовата долина, което разкрива отлични възможности за прелитане на дистанции.

Когато летиш там е много удобно да направиш няколко последователни полета.

ВИЖТЕ: Изтрещели локации: Любимите подводни дестинации на водолаза Иво Попов

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Дори и да не сте фенове на екстремните спортове, мястото е прекрасно за излет в планината, и е подходящо за къмпингуване. Гледките, които се откриват на хоризонта са невероятни. Препоръчвам на фотографи.

Релакс в края на деня: 

Разполага с басейн, две заведения за хранене,  всички продукти идват от био-сертифицираната „Розино органик фарм“, а gelato&latte ще изпрати вкусовите ви рецептори на дискотека (смее се). Убеден съм, че е най-доброто и истинско джелато, което сте опитвали.

Витоша

Снимка: личен архив

Любимият тукашен спот на Пламен:

София е единствената столица в Европа, която има планина в непосредствена близост до града. Обичам това място.

Това е планината от, която се научих да летя и съм благодарен, че след дълъг работен ден, мога да отида и да разпусна с полет над града. Любимият ми старт от там е Копитото с лесния си достъп, стигам само за 15 минути от вкъщи, а мястото за кацане е едва на триста метра от дома ми.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Можете да се разходите или да си направите пикник в гората. А заради нехайството на хората, които би трябвало да се грижат за планината, може да се отбиете до единствения в света „музей на лифтовете“ (смее се).

Релакс в края на деня: 

Останете до края на деня – от там се виждат най-красивите софийски залези над града.

Балчик/ Топола

Снимка: личен архив

В близост до него има много места, подходящи за парапланеризъм. От Рогачево се правят прелети над 300 км, при силен вятър нивите на Добруджа предоставят добри условия за крос кънтри, а съвсем скоро, именно оттам, с лебедка бе подобрен националният рекорд.

Албена дава възможност да летиш високо над курорта и да кацнеш директно на плажа.

Любимият тукашен спот на Пламен:

Когато излетя от Топола мога да премина над всичките голф игрища и да прелетя над залива на Каварна. Морският  бриз е постоянен вятър, който улеснява летенето и дава възможност да се насладиш на дълъг и спокоен полет. При подходящи условия можеш да летиш дори над нос Калиакра, полета може да достигне до 30 км в посока – това я прави най-дългата морска ивица за летене в България. 

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Градът е като Дисни Ленд за хора, които обичат активния начин на живот. Балчик е подходящ за практикуване на  всякакви видове спорт. Също така е град богат на история и култура. Притежава прекрасна ботаническа градина, която се намира в двореца на румънската принцеса.

Релакс в края на деня: 

Точно до един от входовете се намира любимият ми бар „ Делано“, в който вечер се събираме с приятели, където историята на града среща хубавата музика и хора.Лятото е в разгара си и все по-често търсим начини да се разхладим в жегата.

Полетът с парапланер е една добра алтернатива и възможност за всеки да сбъдне мечтата си да полети сред облаците. Екипът на Полети и приключения ще ви отведе в сърцето на природата и най-красивите места за летене в България. А дозата адреналин ще определите самите вие.

Полети се изпълняват от опитен пилот и пасажер в тандем. През лятото ПараПламен и останалите пилоти от компанията летят предимно на Витоша Сопот и Чепан също така и по Черноморието – Морската градина в Бургас, Албена, Топола, Иракли.

Всички приятели на 360 могат да се възползват от 10% отстъпка при всеки полет!

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в рубриката ни “Изтрещели локации”

Снимка: личен архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.