Сред акулите: с плуване от Куба до Флорида

0
 

Сподели

Shares

Диана Ниад

Шестдесет и две годишната американка Даяна Ниад ще направи опит да счупи рекорда по екстремно плуване в открито море, съобщава вестник „Ню Йорк таймс“.

Тя планира да измине без спиране общо 103 мили – от Куба до най-южната точка на Флорида Кий Уест. Плуването ще продължи две денонощия и още цял ден, т.е. около 60 часа. До момента никой спортист не е успял да направи подобен подвиг.

Даяна Ниад има зад гърба си един неуспешен опит да измине същото разстояние през 1978 г., когато e на 28 години. Тогава тя плувала в клетка за акули в продължение на 41 часа и 49 минути, докато лошото време и мощното течение не я отклонили от маршрута и я принудили да се откаже, изминала само 50 мили. Затова сегашният опит ще бъде без клетка, която да я пази от акулите.

Diana Nyad

Година по-късно тя успява да преплува 102 мили от Бимини (на Бахамите) до Юпитер (Флорида), и то без да е обградена от клетка. Именно на Ниад се приписва рекордът за най-продължително плуване в океана.

Diana Nyad

Чувствам се силна, здрава и с по-балансирана издръжливост. Във форма съм„, казва Даяна.

Ако Даяна успее, тя ще е първият човек, преплувал разстоянието от Куба до Кий Уест без клетка за акули. През 1997 г. австралийката Сузи Мъроуни успява да го премине, но във вътрешността на защитна клетка и с лодка, която дърпа клетката и прави плуването далеч по-лесно и бързо. Мъроуни успява за вземе разстоянието за по-малко от 24 часа.

На всеки час и половина Ниад ще прави пауза за няколко минути, през която ще продължава сама да се държи на повърхността, за да пие течна смес от смлени протеини и да поеме хапка банан или фъстъчено масло. Технологиите също ще са на страната на Ниад: по време на плуването екипът й ще използва сателити, системи за глобално позициониране, напреднал навигационен софтуер, дори и щитове срещу акули. Нищо от тях не е било на разположение при първия й опит през 1978 г.

Практическата страна на въпроса: цената на опита за поставяне на рекорд е 500 хил. щатски долара. Ниад сама набира част от сумата, изпразва и собствената си банкова сметка. За да не се отклонява от пътя, Ниад разчита на навигатора си Дейвид Маршан. Неговият лаптоп е снабден с навигационни инструменти, които го предупреждават незабавно, ако тя се отклони.

И най-малкото отклонение би унищожило шансовете й за успех. Двама мъже в каяци ще следват всяко движение на Даяна. Те ще държат щит срещу акули – неопренови пръти, които отделят електрически вълни, които да държат акулите настрана.

Diana Nyad

Водите между Куба и Кий Уест са известни като район, пълен с акули. Ако все пак щитът не е достатъчен, четирима водолази с копия чакат на борда на придружаващия кораб, готови да помагат.

Някои помощни съоръжения са съвсем нискотехнологични. Един от проблемите на Ниад е да следва лодката с очи, без да се отклонява от курса. Членовете на екипажа открили, че ако закачат вимпел за дълъг прът и го пуснат във водата, тя ще го вижда лесно под водата. Проблем е и поддържането на температурата по време на дългото плуване. Температурата на океана трябва да е поне 30 градуса по Целзий, което може да ви се струва топло, освен когато човек престои в такава вода 60 часа.

Когато я питат защо ще се подложи на такова изпитание, Ниад отговаря: „Това е спасението от безпокойството ми. Имам нужда да се отдам на нещо. Тук се отдаваш напълно. Не мислиш за съжаления или какво ще правиш с останалата част от живота си.

Потопена съм в настоящия момент, пълен напред. Толкова е енергизиращо„, обяснява Ниад пред „Ню Йорк таймс“.

Източник: „NY Times“ / „Дневник“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.