Мърморингът: 5 съвета за чудесен излет без оплакване

Стратегии и тактики за борба с мрънкането

0
 

Сподели

Shares
Снимка: bchotels.info

Мърморингът или туристическите разходки с елементи на оплакване е често срещана дисциплина сред неподготвените дейци на откритите пространства. Казваме неподготвени, защото ако бяха подготвени нямаше да мърморят…

Точно затова подбрахме пет от най-често срещаните причини за нечленоразделен ломот по време на преход. Предлагаме ви и възможните решения, за да няма мрънчи-прънчи.

Проблемът: Прогнозата е ужасяваща, а аз искам на палатка

Снимка:bluefireijentour.com

Времето е нестабилно почти колкото вашата психическа устойчивост – тропнали сте с крак и въпреки тегавата прогноза, инатливо сте заявили в императив на другарчето: „ИСКАМ НА ПА–ЛАТ–КА СЕГА!“

Решението:

Преди да тръгнете, проверете дали палатката ви е без пробойни и дали всички обтяжки са налице, за да има с какво да си закрепите мобилната къща, когато дъжд запръска, вятър повее…

Едновременно с това избягвайте да лагерувате на открити места и край самотни дървета при гръмотевична буря. Както и въобще избягвайте да лагерувате в такова време.

Срещу дъжд използвайте естествен подслон като опънете палатката си под някое дърво например. Убедете, се все пак, че няма опасност дървесната биологична единица да падне връз лагера ви.

Поставете палатката си на равен терен, за избегнете събирането на вода. В случай, че вода попадне вътре – жертвайте някоя текстилна пособа, за да попиете и изсушите мястото.

ВИЖТЕ: Спане на открито! Каква екипировка ни трябва – палатката

Проблемът: Не обичам да ям къмпинг храна

Снимка: roadsidesave.com

Иска ви се да попиете от сладостите на къмпинг живота, но сте деликатна душа и разните там консерви и скараджийски истории, никак не импонират на вътрешното ви експозе, а небцето ви трепти за нещо по-засукано? Готово.

Решението:

 Здравословен сандвич-тортиля

Съставки:

две пълнозърнести тортили

1/2 авокадо

0.50 мл сок от лайм

няколко листа прясно зеле

1 настърган морков

1/2 цвекло

200 гр. едам

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В купа смесете зелето, моркова, едама и цвеклото. В отделен съд сложете авокадото, сока от лайм и подправките и разбъркайте добре. Прехвърлете крема от авокадо в купата със останалите зеленчуци и сложете сместа в тортилите. Опаковайте във фолио или торбичка за съхранение цип.

Салата Табуле

Съставки:

200 гр кус-кус

2 средно големи домата

връзка пресен лук,

1 връзка магданоз

Начин на приготвяне: 

Залейте кус-куса в купа с топла вода и го оставете така около пет минути. Междувременно нарежете зеленчуците. Смесете всичко в купа и овкусете по ваш вкус.

Картофи във фолио с бекон и масло

Съставки:

2-3 средно големи картофа

200 гр бекон

50-100 гр масло

сол, черен пипер, розмарин

Наичн на приготвяне: 

Разрежете картофите на две по средата, като вътре сложите слайс бекон и малко масло. Увийте картофите с метално фолио и ги в жарта, докато се задушат.

ВИЖТЕ: Храна за душата на път

Проблемът: Твърде горещо е!

Снимка: www.rei.com

Абсолютно нормално е да ви стане горещо, когато сте на открито и слънчето пече, а вие се движите. Не се притеснявайте – може да направите няколко неща, които да разхладят положението ви.

Решението:

Носете светли дрехи, които задължително да покриват ръцете и краката ви. Не забравяйте слънцезащитен крем с висока UV защита, както и шапка от лека материя за главата. За да избегнете подуване на краката от ходене при високи вътреобувкови температури, както и мазоли, си почивайте за по 10 мин. на всеки два часа ходене, с високо опряни крака.

ВИЖТЕ: Съвети за по-приятно къмпингуване

Проблемът: Не съм готов да отида

Снимка:
hikingwithclaire.net

Притеснявате се, че научавате за прехода в последния момент и поради неподготвеност ще трябва да си остане уикенда у дома? Ама как така бе – недопустимо!

Решението:

Създайте си добри скаутски навици като на винаги готовия картоф и ще можете да се подготвите за внезапния трип за не повече от десет минути. За тази цел подгответе предварително раница с дрехи за планина – ветроустойчиво яке, дълъг панталон, чорапи, шапка и др. В несесера си сложете всичко необходимо за добра лична хигиена, а настрана пригответе палатката си и прилежащите към нея неща – шалте, спален чувал.

Не забравяйте да инсталирате и система за ранно оповестяване + мигаща аларма и пожарникарски пилон у дома!

ВИЖТЕ: Джобен комплект за оцеляване

Проблемът: Нямам достатъчно вода

Снимка:
h2o.co

Наличието на достатъчно вода за пиене по време на дълъг планински преход е от изключително значение. Хем не трябва да носите прекалено много, за да не ви тежи, хем не може да си позволите и да останете жадни сред нищото.

Решението:

Предвидите си по литър вода на всеки 4 км ходене. Пазете водата (!) – не я използвайте за миене на каквото и да било, освен АКО нуждата не е голяма, ако не знаете със сигурност дали наблизо има действащ източник на вода. Не оставяйте жадни! Отпивайте малки количества вода през целия ден.

ВИЖТЕ: Планината отблизо – съвети за начинаещи планинари

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.