Българска фирма подготвя производството на многоцелеви хеликоптер, подходящ за спасителни операции

Проектът е дълбока модернизация на базата на Ми-2

0
 

Сподели

Shares
Източник: Ferrum Group

Международен проект с българско участие подготвя прозиводството на нов лек многоцелеви хеликоптер, на базата на ветерана Ми-2, наречен Ми-2 БГ White Lion. Производителите залагат на проверената във времето конструкция, за да развият един изцяло нов летателен апарат, с модерна авионика, способен да изпълнява широк набор от задачи, в това число и като спасителен хеликоптер за ПСС.

Основни партньори в проекта са българската компания “Ferrum Group” и украинската “Pac Agroaviadnipro”, като идеята е повечето компоненити първоначално да бъдат изработвани в Украйна и, чрез постепенен трансфер на технологии, производството на бъдещия хеликоптер да бъде изнесено изцяло в България.

По същество Ми-2 БГ White Lion представлява дълбока модернизация на призвеждания в периода 1965 – 1992 г. руски хеликоптер. Чрез използването на съвременни технологии и материали, летателните характеристики на машината са значително подобрени. Увеличени са мощността, товароподемността и радиусът на действие, а в системата за управление са заложени модерни дигитални технологии.

Източник: Ferrum Group

Едно от основните приложения на бъдещия многоцелеви хеликоптер е употребата му за спасителни мисии. Маневреността, възможността за кацане на ограничени площадки, както и забележително ниската експлоатационна цена – 750 евро на летателен час – правят машината изключително подходяща за целта.

ВИЖТЕ ОЩЕ: За хеликоптерното спасяване у нас в минало време…

Според производителите производствената цена на един хеликоптер в базово изпълнения няма да надвишава 1.5 милиона евро.

Повече информация можете да прочетете в подробния материал, посветен на Ми-2 БГ White Lion, на колегите от nauka.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.