„Байк и рън за Чепън“ стартира с нови благотворителни инициативи в кампанията за възстановяване на Драгоманското блато

В продажба вече е и благотворителна бандана със специален дизайн на красивата природа в региона

0


Дата на събитието: 17.10.2020

Сподели

Shares

 

Поредица от мини събития и специална, благотворителна бандана стават част от фондонабирателната кампания за възстановяване на живописното Драгоманско блато, което стана жертва на унищожителен пожар през януари 2020.

Преди няколко месеца деветото издание на едно от най-популярните родни състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“, провеждащо се в региона, застана изцяло зад каузата за възстановяване на природната забележителност  в подножието на Чепън планина.

Събитието, което трябваше да се проведе през април, отложи провеждането си за 17 октомври, поради епидемиологичните мерки.

На 5 юли организаторите на състезанието магазини „Стената“ и група ентусиасти проведоха опознавателно бягане „Чепън Скай отблизо и на място“ с цел популяризиране на каузата и тестване на новото бегаческо трасе на състезанието  с дистанция 30 км.

На 13 септември пък предстои пешеходно изкачване на връх Петровски кръст – най-високата точка на Чепън планина край Драгоман. 26 септември ще е с фокус върху колоездачите – ще се проведе опознавателно преминаване с велосипед 23 км трасе на Байк и Рън за Чепън. Малко преди същинското състезание (17 октомври), ще се случи и доброволческа акция в покрайнините на Драгоманското блато.

Точната дата и активности тепърва се фиксират – всеки желаещ да се включи може да следи подробностите на сайта на организаторите или фейсбук страницата на състезанието.

В магазини „Стената“ може да се намери уникална бандана – мултифункционална кърпа BUFF със специален дизайн, посветен на Драгоманското блато. Купувайки я, загрижените за природата подкрепят „Сдружение за дива природа Балкани“ във възстановяването на Драгоманското блато. От стойността на всеки закупен BUFF ще бъдат дарени 50% на сдружението. Същият BUFF ще получат и всички участници на състезанието “Байк и Рън за Чепън – Адреналин с Кауза”. И това не е всичко – пет лева  от всяка стартова такса за състезанието ще бъдат дарени за  възстановяване на моста, отвеждащ към вишката за наблюдение на птичето богатство!

Под надслов „Адреналин с кауза“ магазини „Стената“  и Сдружение за дива природа „Балкани“ се обединиха около идеята за възстановяване на част от инфраструктурата на Драгоманското блато – едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България. Целта е да бъдат събрани средства за най-неотложните дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа „Балкани“, за възстановяване на щетите от пожара.

Защо Драгоманското блато?

Драгоманското блато е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в близост до София. Заедно с Чепън планина, то е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие. Включено е в списъка на орнитологично важните места, като част от комплекса „Влажни ливади – Раяновци“, а също и в европейската система от защитени територии NATURA 2000.

За нас, като социално отговорна и екологично ориентирана компания, каузата за опазването на природата в България е от първостепенно значение и вярваме в необходимостта от малките стъпки в тази насока. БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН – Адреналин с КАУЗА е точно такава стъпка.

Можете да се включите във възстановяването и запазването на това уникално място – Драгоманското блато по няколко начина:

– Като подкрепите Сдружение за дива природа БАЛКАНИ директно чрез дарение или друг вид помощ в официалния им сайт.

– Като закупите уникалния BUFF от магазини „Стената“

– Като се запишете за участие в „Байк и Рън за Чепън – Адреналин с Кауза

– Като споделяте и разпространявате информация за каузата и състезанието „Байк и Рън за Чепън – Адреналин с кауза“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.