Кино за пътешественици: 16-дневното странстване по света стартира на 1-ви август

Пригответе се за далечно пътуване по света с впечатляващите заглавия на тазгодишното издание на фестивала

0


Дата на събитието: 16.08.2020

Сподели

Shares

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август. В рамките на 16 дни „Кино за пътешественици” ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”.

Началото е на 1 август, когато ще бъде премиерата на филма „Оризовите полета на Филипините”.

На 2000 метра височина, далеч от цивилизацията и обществото, обитателите на Кордилерите са изградили своя малък изолиран свят. Вместо с пари, плащат с ориз. Вместо да ходят на църква, практикуват окултни ритуали, за да са доволни духовете на планината. Когато са болни, не викат лекар, а знахар, защото за тях магията е лекът.

Преди прожекцията Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят със зрителите за своите приключения из Филипинските Кордилери в началото на тази година.

На 4 август ще бъде ексклузивната прожекция на филма „Моят север е на юг”, в който една чилийка тръгва на пътешествие из 7 латиноамерикански страни, за да ги опознае и да разбере, какво ги свързва и какво ги разделя.

Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили: седем отделни реалности, с общ език и култура, колкото еднакви, толкова и различни. В някои от тях Революцията още е жива, в други вече се събужда демокрацията, а трети никога не ги е напускала корупцията. Навсякъде тя слуша истории и е сред хората, а те искат само едно: да се чуе гласът на народа. Накрая влиза сама надълбоко в Амазонската джунгла, за да застане очи в очи с истината.

Преди прожекцията на „Моят север е на юг” писателката и пътешественичка Петя Кокудева ще разкаже за своето пътуване из Южна Америка.

Сред акцентите в програмата е премиерата на филма „По пътищата на Куба”. Днес страната отваря врати към света и хората са любопитни какво ще се промени. Вярват, че са тръгнали по верния път и никой не се замисля, кое е свобода и кое диктатура. Животът на много от тях е минал в труд, глад, музика и танци. На някои – по цял ден на селската нива, на други – в Хавана, но светът им не е много различен. Бедни са, но пари не им трябват, щастливи са и не се оплакват, защото живеят на Острова на свободата.

Преди прожекцията на филма фотографката и пътешественичка Теодора Иванова ще сподели за своето пътуване до Куба.

В рамките на „Кино за пътешественици” ще се състои и прожекцията на филма „Всичко се променя”, която се организира съвместно с фестивала Sofia Biting Docs. Филмът представя едно екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала.

Тенцин Фунцок е тибетски изгнаник, който се е посветил на изкуството и живее в Дхарамсала. Един ден той решава да изживее отново най-важния момент от своя живот – бягството от окупирания от Китай Тибет, когато заедно със семейството си минават през разположения на 5800 метра надморска височина проход Нангпа Ла, стигат до Непал и продължават към индийската граница и Дхарамсала.

Преди прожекцията на „Всичко се променя” Таня Свечникова от „Приятели на Тибет в България” ще разговаря със зрителите в залата.

От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и от колоритните пазари из Средиземноморието до труднодостъпните върхове на Хималаите – „Кино за пътешественици” ще покаже 18 филмови пътешествия в рамките на 16 дни, всяка вечер в „Културен център G8” и „Евро синема”.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.