В името на океана: Извадиха 103 тона пластмасови отпадъци от „Голямото тихоокеанско сметище“

Експедицията продължава 48 дни и поставя рекорд в почистването на тази част от Тихия океан

0
 

Сподели

Shares
Снимка: © Jackson McMuldren / Ocean Voyages Institute

Екипаж на Ocean Voyages Institutе, организация,създадена от група международни природозащитници, моряци и изследователи с мисия да почиства океаните, постави световен рекорд, изваждайки от „Голямото тихоокеанско сметище“ над 103 тона рибарски мрежи и пластмасови отпадъци. Това е първата експедиция с толкова голям успех.

Две години след като Боян Слат, 18-годишният холандец, който изобрети най-голямата система за събиране на пластмасови отпадъци – The Ocean Cleanup, друга нестопанска организация последва примера му, със сериозен еко принос, реализирайки „най-голямото почистване на „Голямото тихоокеанско сметище“ – огромен плаващ остров от отпадъци, 3 пъти по-голям от Франция.

Снимка: © Jackson McMuldren / Ocean Voyages Institute

Експедицията на Ocean Voyages Institute продължава 48 дни и изважда от океанските води между Калифорния и Хаваи забележителните над 103 тона пластмасови отпадъци и забравени мрежи на рибари. Мисията започва на 4 май от хавайското пристанище Хило, след триседмичен карантинен период за всички членове на екипажа, и приключва успешно в Хонолулу.

Снимка: © Jackson McMuldren / Ocean Voyages Institute

„Гордея се с екипажа си. Успяхме да надминем първоначалната си цел, която бе да съберем 100 тона пластмаса, изхвърлена в Океана. Направихме повече и ще продължаваме, защото най-важното за нас е да опазим Световния океан, който е изключително важен за планетата на която живеем. Всички сме отговорни!“ – това заяви Мери Кроул, изпълнителен директор на Ocean Voyages Institute.

По време на тазгодишната мисия многонационалният екип проследи и събра пластмасовите отпадъци, използвайки GPS сателитни тракери и дронове. След като пластмасовите и риболовните мрежи са били извадени от водата, са поставени в промишлени торбички, след което рециклирани.

Снимка: © Jackson McMuldren / Ocean Voyages Institute

ВИЖТЕ: Пазителят на океаните Боян Слат спасява и реките

Голяма част от щетите, причинени на морската екосистема от пластмасовото замърсяване, са ясно видими екипът открива редица скелети на костенурки и птици, заплетени в изхвърлените мрежи.

Почистването на океана от пластмасово замърсяване не е толкова просто, колкото изглежда. Засега няма конкректно решение как това да стане. „Голямото тихоокеанско сметище“ е един от най-отдалечените райони на Тихия океан. Някои казват, че е около два пъти по-голям от Тексас, три пъти по-голям от Франция или, с други думи, 700 000 кв. км. Тази част от океана е изложена на постоянни океански течения, които събират пластмасови отломки на определено място и по последни данни участъкът съдържа над 80 000 тона боклуци, пголяма част, които идват от риболовните съдове.“ – споделят от екипажа.

Снимка: © Jackson McMuldren / Ocean Voyages Institute

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.