„Сред дивата природа“: Преместиха с хеликоптер емблематичния „Вълшебен автобус“ от пустошта на Аляска

Мярката се наложи заради безопасността на туристите, дошли да видят превозното средство от култовата история на Крис Маккендълс.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Reuters

Дивата пустош на Аляска се раздели с една от големите си забележителности – емблематичният автобус, в който през 1992 г. живя и почина авантюристът Кристофър Маккендълс. В края на юни месец властите на Аляска решиха да преместят изоставения автобус, предпазвайки множеството туристи, желаещи да го посетят.

Организирана съвместна операция между Националната гвардия на Аляска и Департамента за природни ресурси отстрани с хеликоптер на Националната гвардия стария градски автобус на Феърбанкс от отдалеченото му местоположение близо до Национален парк Денали.

ВИЖТЕ: Хайнрих ван ден Берг: Да заснемеш дивата природа

Автобусът придоби популярност след като 24-годишният приключенец Кристофър Маккендълс го припозна в свой дом за 113 дни през 1992 г. През май 1990 година Крис завършва колежа „Емъри” в Атланта, САЩ. Той е сред отличниците на випуска и има амбициите да следва „Право“. Но намеренията му бързо се променят. В един прекрасен ден той дарява всичките си спестявания – около 24 000 долара, изгаря последните банкноти в портфейла си, нарязва всичките си кредитни карти и документи за самоличност и тайно заминава на стоп към Аляска. Но пътят му към примамливата и опасна пустош на региона е осеян с трудности – спи в товарни вагони, живее под открито небе, преминава река Колорадо с каяк…

Вече в Аляска, един ден. бродейки из пустощта той открива стар изоставен автобус автобус – ръждясал от времето, но годен за живеене. Там Крис прекарва следващите 113 дни. Когато решава да се върне към цивилизацията открива, че това вече е невъзможно – в края на есента Колорадо е придошла и преминаването през нея крие огромна опасност. Дни по-късно го откриват мъртъв, а на последната страница от дневника му пише:

„Щастието е истинско само когато е споделено“

Историята му вдъхновява и намира отражение в научно-популярна книга, а по-късно е разказана и в игралния филм „Сред дивата природа“ („Into the wild“).

След като придобива популярност, ретро „Автобус 142“ се превръща в магнит за аутдор ентусиастите, което обаче се оказва твърде опасно начинание.

Снимка: Reuters

След излизането на книгата, почитатели на екстремните преживявания тръгват да търсят изоставения автобус из пустошта. Много от тях обаче, надценяват възможностите си и спасителните служби започват да получават сигнали за помощ или да издирват изчезнали пътешественици. Ентуасиастите се увеличават след излизането на филма и нещата ескалират.

ВИЖТЕ: Съвети за справяне с изолацията от семейна двойка, прекарала цяла година в пустошта

По данни на Fox News Спасителната служба на Аляска е извършила 15 издирвания и спасявания на туристи, които са били ранени или заседнали, докато се опитвали да направят похода до известната забележителност. Двама души дори са се удавили в буйните реки на Колорадо.

В края на юни 2020 г. властите взимат решение да премахнат опасният автобус и да го преместят на по-безопасно място без риск за живота на желаещите да го разгледат.

Хеликоптер на Националната гвардия с 12 работници успява да извади автобуса от пустошта като за целта се налага да пробие тавана и пода на „убежището“ на Крис, за да прикрепи вериги, с които да го изтеглят.

„Усилията бяха наречени „Операция Ютан“ във връзка с Yutan Construction – компанията, която оставя автобуса през 60-те години като там настанява работници, изграждащи минен път в района.“ – заяви говорителят на Националната гвардия Кандис Олмстед.

Снимка: Reuters

Кори Фейг от Департамента за природни ресурси заяви:

“Насърчаваме хората безопасно да се наслаждават на дивата природа на Аляска и макар да осъзнаваме колко е важен този автобус за туристите, става дума за едно изоставено и разпадащо се превозно средство, което ни струва няколко скъпи и опасни спасителни мисии. А по-лошото е, че струва и живота на някои посетители. Радвам се, че намерихме безопасно, уважително и икономично решение на проблема.”

Все още се обмисля дали автобусът ще бъде изложен на безопасно място, където туристите и последователите на Крис да могат да го разглеждат.

Кадри от преместването на „Вълшебния автобус“ можете да видите в следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.