Red Bull атлетът Никола Абаджиев с нов европейски рекорд след надпреварата Air and Water Need Good Wings

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool

Вчера (30/06/2020) в 09:30 сутринта местно време, първото по рода си трансдисциплинарно Red Bull състезание Air and Water Need Good Wings стартира от с. Ново Село, област Видин. Парапланеристът Весо Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев – Коки се състезаваха в продължение на 12 часа по въздух и вода. Коки кара кайтсърф по р. Дунав, а Весо летя над Дунавската равнина с парапланер. Никола Абаджиев постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа!

С помощта на благоприятните условия в реката и правилната посока на вятъра, Коки успя да измине 320 км за 11,5 часа. Това е нов европейски рекорд за най-дълго преминаване по река с кайтсърф за 12 часа.

Снимка: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool

“Загубих 1,5 ч. опитвайки се да премина под Дунав Мост 2.”, смее се Никола.

“Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската.”

Снимка: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool

Силното слънце, течението на реката, мостовете по Дунав, преминаването на кораби и най-вече посоката и силата на вятъра са някои от факторите, с които младият Red Bull атлет трябваше да се съобрази.

“Сега сме тук в Свищов, като в началото не мислех, че ще успея. Изкарах 11,5 часа във вода и минах 320 км, което е мой личен рекорд. Безкрайно доволен съм!”, казва Коки.

Снимка: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool

За Весо Овчаров денят “беше невероятна борба”.

Супер силен вятър с много, много слаби, накъсани термики и никаква облачност. Имаше инверсия на около 1000-1100 метра и просто беше борба за оцеляване“, разказва Весо.

След като 3 пъти беше издигнат с лебедка от различни локации, близки до реката, той успя да измине 160 км, като финално се приземи в близост до село Садовец, община Долни Дъбник.

Снимка: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool

Състезанието между двамата беше излъчвано на живо чрез GPS сигнал в системата на Loggator.

Местността Паметниците, гр. Свищов. беше финалната точка на състезанието.

“Благодарим на всички, които ни подкрепиха и се надяваме да сте се забавлявали”, споделят емоцията от преживяното двамата състезателя!

Повече информация актуална информация за събитието, снимки и видео материал ще намерите на страницата във Facebook, както и на @redbullbulgaria в Instagram.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.