Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки

0
 

Сподели

Shares

Катерене юноши

От 1-ви до 4-ти август във Велико Търново се проведе Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплините трудност и скорост. В състезанието взеха участие 120 състезатели от 18 страни. Класирането може да видите в сайта на Международната федерация по спортно катерене.

Първият ден на състезанието беше за дисциплината скорост. Тя се проведе в местността Ксилифор на стена, построена специално за състезанието от ф-ма „Уолтопия“. В церемонията по откриването взе участие местният ансамбъл за народни танци. След нея се проведе награждаването в дисциплината скорост, с което приключи програмата на състезанието за първия ден.

На втория ден се проведоха квалификациите в дисциплината трудност. В тях състезателите катерят флаш два различни маршрути. Възрастовите групи са три – 14-15г., 16-17г., 18-19г. За финал се класират първите 10 състезатели от групата.

Двама участници от България се състезаваха по първата квалификация – Кристиян Петров в най-горната група, а Явор Пенчев с номер 39 – при момчетата в най-малката възрастова група.

При девойките Юлия Керемедчиева взе участие в средната група, където не успя да се класира за финала и остана на 11-то място. Девойките от най-малката и средната група катереха едни и същи маршрути. Другите „комбинации“ са – най-малките момчета с най-горната група на девойките и юношите средна група с най-горната. Маршрутите на първа квалификация бяха най-лесни, с категорията на трудност съответно 7b, 7c, 8a.

Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки, 1-4.08.2011г., Велико Търново

Сташа Гейо от Сърбия, само на 14г., вече има впечатляващ актив от изкатерени маршрути на скали – 8а+ и няколко 8а. Разбира се, състезанията са нещо много различно, но Сташа също едва започва да събира опит като състезателка – тя е за първа година в най-малката възрастова група. Една от малкото контестации, които бяха подадени в състезанието, беше за нейния резултат във втората квалификация. Контестацията беше уважена и благодарение на това тя успя да намери място във финала, където остана на 5-то място. Победителка за втора поредна година в тази възрастова група във Велико Търново е Анак Верховен от Белгия.

Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки, 1-4.08.2011г., Велико Търново

Австрийският отбор спечели три златни медала в трудността, Франция – два, Белгия – един. Такова е подреждането и в крайното отборно класиране в състезанието, следват Италия и Чехия, а България е на 9-то място.

Източник: http://bfka.org

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.