С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Плевен

Раздвижи се сред природата!

2
 

Сподели

Shares
Снимка:tourinfo.pleven. bg

Нетърпеливи сме да се поразходим из нетолкова популярните местенца, разположени край големите ни градове. Защото нито един ден сред природата не е като предишния, а има с какво да ни очарова родината ни!

Връщане назад във времето в антично селище, разходка из забележителен парк, разположен в карстова долина и средновековна крепост са част от местата, на които попаднахме, около Плевен. Градът, известен със своята Панорама, предлага и други интересни забележителности, а трекинг спотове, ще ви очароват с красотите си.

Подбрахме пет от най-вълнуващите и ви предизвикваме да си обуете маратонките!

Парк Кайлъка 

Снимка: pleven.bg

Защитена местност Кайлъка се разпростира на 10 000 дка в карстова долина на река Тученица и определено има какво да правите, ако вече сте попаднали там. Естественият каньон на реката е дом на богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за Балканския полуостров растения, а много от представителите на животинския свят са включени в Червената книга. 

В уникалния парк може да практикувате скално катерене по отвесни скали с височина до 50 м, както и да поплувате в басейн. Мястото разполага с изкуствени  езера и язовири, които може да разгледате с лодки или водно колело, няколко басейна и дори тенис кортове.

Снимка: pleven.bg

Разходката ви из парка ви гарантира уединение с природата и свобода, а като огладнеете може да си направите пикник или да посетите фантастичният ресторант, намиращ се в пещера. 

В Кайлъка се намира и единственият в страната Музей на виното, а какъв по хубав завършек на трекинг деня от чаша хубаво вино!

Разстояние от гр.Плевен до парк „Кайлъка“: 6.5 км

Крепост „Чуките“

Снимка: pochivka.bg

Връщаме се назад във времето в местността „Чуките“, недалеч от Плевен, край гр. Пордим. Пътят ни там ще ни отведе до руините на антична и средновековна крепост, открита по случайност – при проверка дали мястото е подходящо за строене на язовир.

Според археолози крепостта е изградена на естествено защитен терен над река Дренска бара, на левия ѝ бряг. С течение на времето и строежа на микроязовира,  днес следите от крепостта са на ниво не повече от 20 см от земята.

Снимка: pochivka.bg

Местността е подходяща за разходка сред природата, а ако не сте ходили до сега в гр. Пордим – провинция към община Плевен, сега е момента да го направите. Ще ви изненада приятно!

Разстояние от гр. Плевен до крепост „Чуките“ : 14 км

Язовир Горни Дъбник 

Снимка: pochivka.bg

Едно истинско и пълноценно преживяване сред природата ви гарантира посещението на един от най-големите язовири в Северна България – Горни Дъбник. Той е разположен на площ 11 800 дка между с. Горни Дъбник и Телиш, на приток на река Вит. В която и част на язовира да попаднете няма да съжалявате.

Тук имате възможност да се разходите по бреговете на язовира или в гората, както и да практикувате някои водни спортове. При риболов на този водоем можете да разчитате да уловите  каракуда, бибан, платика, шаран и дори  бяла риба.

Снимка: pochivka.bg

Ако отидете в периода юни-септември, може да си направите плаж на някои от самотните брегове на язовира.

Разстояние от гр. Плевен до Язовир Голям Дъбник: 28 км

Екопътека Чернелка

Снимка: pleven.bg

Екопътека Чернелка се намира в централната част на Дунавската равнина между селата Горталово и Къртожабен и представлява живописен карстов каньон. Той е с  дължина от 7 км по протежението на р. Чернелка и е обявен за природна забележителност.

ВИЖТЕ: До хижа Плевен и напред

До екопътеката може да стигнете лесно от Плевен в посока Ловеч, преминавайки през селата Брестовец и Тодорово и Горталово. Освен, че ще се озовете в пълен унисон с природата, в мястото са изградени много барбекюта, беседки и места за отдих.

Снимка: pochivka.bg

Разхождайки се по поречието на р. Чернелка ще видите интересна скална забележителност е отвор в скалите наречен „Провъртеника“ с дълбочина около 15 метра и представляващ древен кладенец, издълбан в скалата.

Разстояние от гр. Плевен до Екопътека Чернелка: 11 км

Крепост Сторгозия

Снимка: pleven.bg

Останките от античното селище Сторгозия се намират в парк „Кайлъка“. Крепостта е изградена на високо равно плато, на левия бряг на река Тученица и представлява истински късноантичен и ранновизантийски монумент. 

Възползвайки се от природно укрепения терен на днешния парк Кайлъка римски власти изграждат отбранителните си съоръжения именно тук, за да избегнат византийските нашествия. В началото на IV век 31 дка са обградени с мощна крепостна стена, широка 2.20 м и височина 2 м, изградена с ломен камък и спойка от бял хоросан. Трите страни на крепостта са защитени от скали и са високи 10-15 м.

След археологически разкопки са открити две крепостни порти и останки от жилищни постройки, а в източната част на крепостта се намират и разрушена раннохристиянска базилика.

От „Сторгозия“ все още запазени и реставрирани част от защитната система, базиликата и хореума (обществен склад за зърнени храни).

Може да се разходите из крепостта, както и в зелените площи, около нея, да си направите пикник и да си починете сред зеленина и чист въздух.

Разстояние от гр. Плевен до крепост „Сторгозия“: 6.5 км

Още трекинг маршрути, близо до големите ни родни градове, по които да се слеете с природата, може да откриете в рубриката ни „С бодра крачка“.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Привет!

    Редактирахме го.

    Благодарим ви и хубав ден!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.