Изтрещели локации: Любимите водни маршрути на каякара Борислав Пауновски

Къде ни съветва Бочи да бичим каяк ?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Ивайло-Диманачки

Борислав Пауновски – укротителят на опърничавите речни води с каяк, пред който няма „трудна“ река. Бочи, както го познават всички фенове на бързите води, е професионален рафтинг и каяк инструктор, състезател на REFLIP  и абсолютен мастър шеф на екстремните преживявания. 

Запалва се по спорта, преди 13 години, благодарение на баща му, познат като Джак Спароу или Веселин Пауновски и оттогава поддържа страстта в каякарския си епос.

Възможностите му са проверени из белите води на Аляска, Централна Америка, Южна Африка… Работи три години като каяк, рафтинг и байк инструктор в Аляска и участва в организирането на Balkan River Defence в България – формат, защитаващ последните свободни течащи реки в Европа и активно борещ срещу ВЕЦ-овете и последиците от тях.

Бъдещите му планове включват спускане по река Фаталефу в Южна Америка, една от най-добрите реки за каране на каяк на конктинента, както и каране по Бели Нил в Африка. 

Попитахме Бочи, кои са трите му най-любими речни маршрута у нас и къде може да се превърнем в истински каякайляци.

ВИЖТЕ: 5 места на Балканите, където да бичим каяк

Река Струма 

Снимка: Ивайло Диманачки

Любимият тукашен маршрут на Бочи:

Определено Кресненското дефиле. От  бързей „2 от 4“, през бързея „Казана“ или „Каскадата“ до Кресненските ханчета. В тези 2 км се намира най-динамичната част от реката и преживяването е повече от фантастично. На „високата вода“ бързеите се превръщат в един продължителен бързей – клас 4-5, което е и голямо предизвикателство. Най-висока съм я виждал през месеците декември, февруари, март и април като зависи от дъждовете през годината.

ВИЖТЕ: Историята на най-дългото плаване с каяк или как Оскар Шпек достигна от Германия до Австралия

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Препоръчвам минералните бани в района, които са с лечебни свойства. При болежки в ставите и рамената винаги ги посещавам и се презареждам за нови приключения.

Релакс в края на деня:

Палатка под звездите на поляна край реката или посещение на Еко селище Дебели дъб, което се намира точно над бързея Казана. 

Чепинска река

Снимка: Иван Добрев

Любимият тукашен маршрут на Бочи: 

Реката е с дъждовно-снежно подхранване и е десен приток на река Марица. Дължината ѝ е 81.7 km, което ѝ отрежда 40-о място сред реките на България. Карането по нея е напрягащо и пълно с изненади. В никакъв случай не подценявайте бързеите ѝ. 

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Ако сте в района през  есента, задължително се включете в традиционното „Изкачване на община Пазарджик“, представляващо изкачване по 60 метрова сграда. Участниците в състезанието мерят сили в разнообразни индивидуални и отборни надпревари. Индивидуалното състезание включва класическо катерене по релефа на сградата с горна осигуровка, изкачване по фиксирано въже с торба с тежест  и др. Организира се от сдружение “Планинаско спасяване – Пазарджик” и ще ви даде ценен опит. 

Релакс в края на деня:

Хижа Добра Вода в района е добро място за палаткуване или събиране с приятели. 

Рилска река

Снимка: Ивайло-Диманачки

Извира от Горното рибно езеро. Реката е с преобладаващо снежно-дъждовно подхранване с късно пролетно пълноводие с продължителни бързеи. Има три трасета на реката като варира от клас 2 до 5. Разделени са от 2 ВЕЦ-а по реката.

ВИЖТЕ: С каяк по снега

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Посещение на Рилски манастир е задължително. Можете да се разходите и из гората, както и да хапнете от вкусните мекички на бабата в кафето отстрани на манастира. 

Релакс в края на деня:

Ако не ви е страх от мечки, може да си опънете палатка в гората (смее се).

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в рубриката ни “Изтрещели локации”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.