Третото поредно издание на Kaufland София полумаратон ще се проведе на 29 август

Това ще е първият градски шосеен нощен полумаратон в България

0


Дата на събитието: 29.08.2020

Сподели

Shares

На 29 август 2020 г., (събота) в гр. София ще се проведе третото поредно издание на едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата – Kaufland София полумаратон и безплатното състезание за ученици “RUN4EU”.

За първи път тази година мащабното спортно събитие ще се проведе в нов формат – като нощен полумаратон, в часовия диапазон между 20:00 и 23:00 ч. По този начин софийският полумаратон ще се превърне в първия в България градски шосеен нощен полумаратон.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюро за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

Регистрацията за събитието вече стартира и желаещите могат да се запишат. Със своето атрактивно трасе, привлекателна програма и богат избор от дисциплини за малки и големи, се очаква събитието да привлече още по-голям брой участници спрямо миналогодишното издание, в което се включиха над 1 200 човека от 12 страни в света.

Предвидените от организаторите дистанции са подходящи както за опитни, така и за начинаещи бегачи, а благодарение на щафетните състезания в рамките на инициативата RUN4EU,ученици отново ще имат възможност да се включат безплатно в редица лекоатлетически игри, отборни и щафетни състезания.

Kaufland София полумаратон включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които – класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Основната цел на събитието е да насърчи активния и здравословен начин на живот сред хората. Именно заради това полумаратонът предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си.

В рамките на софийския полумаратон тази година отново ще се проведе инициативата “RUN4EU“,която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюро за връзка на Европейския парламент в България. Тя е насочена към ученици в различни възрастови групи и има за цел да насърчи активния начин на живот сред децата в България.

„RUN4EU“ представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от „RUN4EU“, са безплатни за учениците като за участие в тях е необходима предварителна регистрация.

Наред с каузата за активен начин на живот, за втора поредна година Kaufland София полумаратон ще премине и с каузата „0 пластмаса за еднократна употреба“. Сред мерките, които организаторите ще предприемат в тази посока по време на събитието, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, осигуряването на алуминиеви флашки за многократна употреба на участниците, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и още редица други мерки.

ВИЖТЕ: Kaufland България представя ексклузивна спортна колекция от рециклирана пластмаса

Каузата на състезанието е поредна стъпка от 360-градусовата стратегия за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, която съорганизаторът на полумаратона Kaufland България прилага. Стратегията REsetPlasticе създадена и разработена от SchwarzGroupи предвижда конкретни мерки за предотвратяване използването на пластмаса.

За актуална информация и регистрация, посетете официалния сайт на събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.