Уникални достижения: Невъзможното гмуркане на Ахмед Габр, който достигна 332 м дълбочина в Червено море

18-ти септември 2014 г. египтянинът стана най-дълбокият мъж на света

0
 

Сподели

Shares
Снимка: ahmedgabr.com

През 2014 г. във водолазния свят един мъж предизвика себе и ни показа, че невъзможното е само проекция на ума. Ахмед Габр поставя нов Световен рекорд, гмуркайки се на невероятните 332.25 м. в опасните и непредсказуеми води на Червено море. Рекордът продължава да бъде непроменен към днешна дата.

На 18-ти септември 2014 Ахмед Габр, подполоковник от специалните военоморски части на Египет и единственият сертифициран от американската армия боен водолаз в Близкия изток, разтърсва водолазният свят, спускайки се в откритите води на Червено море, там където никой преди него не е. Професионалният водолаз достига на 332.25 м дълбочина край Дахаб, Египет.

Снимка: ahmedgabr.com

Подготовката за гмуркането започва още през 2010 г., но за съжаление не продължава дълго, заради усложнилата се по това време политическа ситуация и вълненията в Египет. Две години по-късно Габр възобновява тренировъчния си график, включващ психическа и физическа подготовка.

Първоначално за мястото за гмуркане е определено в близост до Порт Сафага, но поради силните морски течения, характерни за района в края на август и началото на септември, Габр и неговият екип от 30 дълбоководни експерти, водолази, техници и лекари решават да проведат операцията южно от Дахаб. Предложената дата е 18 септември 2014 г.

В 10:44 ч. на 18 септември техническият водолаз достига маркерът на въжето, показващ 335 метра (по-късно представителите на „Гинес“, следящи за рекорда намаляват постигнатата дълбочина с 2,65 м, тъй като се оказва, че заради подводните течения въжето се е отклонило в страни) и започва своето издигане до повърхността. Общото време на гмуркането е 13 часа и 50 минути, като успява да достигне дълбочината от 332.25 м за 14 минути и да изплува за 13 часа и 36 минути, като за последните 27 метра са му нужни цели седем часа, спазвайки декомпресионните разчети. Появява се на повърхността в 12:20 ч. на 19 септември.

Снимка: ahmedgabr.com

Водолазът успява да преодолее неудобствата на такава продължителна декомпресия, които са отказвали други кандидати за подобен рекорд. Толкова дълбоко гмуркане изисква много часове на декомпресия, а тежката екипировка вкарва допълнително напрежение за тялото.

По време на гмуркането, 41-годишният мъж, използва около 70 водолазни бутилки с различни газови смеси.

Снимка: ahmedgabr.com

Ахмед Габр успява да постави два Световни рекорда на Гинес – за най-дълбокото гмуркане при мъжете и за най-дълбоко гмуркане в морска вода. За уникалния си подвиг, споделя:

 „Исках да задоволя любопитството си колко дълбоко може да стигне човешкото тяло и години наред търсих в книги и интернет, но никога не получих точен отговор. Един ден реших, че най-добрият начин да намеря отговора е да проверя сам“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ник Линдер: Световният рекордьор по гмуркане под лед

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.