“Air And Water Need Good Wings”: последни приготовления на Red Bull атлетите Весо Овчаров и Никола Абаджиев, заедно с KAMAK FILMS

12 часовото предизвикателство по река Дунав е на 20-ти юни

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Red Bull content pool

В края на месец юни Red Bull атлетите Весо Овчаров и Никола Абаджиев ще осъществят съвместния си проект „Air and Water Need Good Wings“, чиято цел е двамата да прекосят страната от запад на изток, по продължението на река Дунав. Докато Весо лети на над 2000 м височина, Коки ще бъде в реката. Позицията на двамата състезатели прави заснемането на случващото се истинско предизвикателство.

„Този тип проекти винаги са ми били много интересни, защото освен състезателите, те поставят и целия снимачен екип пред голямо изпитание. Ние също ще трябва да се надпреварваме с времето и условията. Мен лично ме мотивира факта, че отново ще скочим в непознати води и въпреки че сме обмислили и подготвили всичко предварително, ще има моменти, в които ще се наложи да импровизираме. А всъщност, когато излизаме от зоната на комфорт, тогава се учим най-много.“, коментира Димо Петков – режисьор и сценарист на проекта.

Снимка: Red Bull content pool

Независимо от подготовката, атмосферните условия биха възпрепятствали целия екип. Заснемането ще се извърши от две групи, всяка от които ще се състои от 1 дрон пилот и 1 оператор, за да може състезателите да бъдат следени успоредно.

„Това ще затрудни комуникацията помежду ни. Коки ще бъде следен от лодка през целия ден, което означава, че част от екипа ще трябва да прекара най-малко 12 часа в реката с цялата налична техника.(…) Весо пък ще бъде следен с автомобил, който няма да може да е с него през цялото време, защото той ще лети над полета и хълмове, които ще бъдат недостъпни за нас.“

Снимка: Red Bull content pool

От друга страна, фотографът Ивайло Дончев, казва, че:

„Вече имам някакъв опит в заснемането на Весо в неговата среда, сега ще е интересно предизвикателството при Коки.“

За видео заснемането, позицията на летеца ще бъде проблематична. За да стигне максимално далеч, той ще трябва да бъде на много голяма височена през цялото време и да търси термики и течения, които да го издигат. Това означава, че Весо няма да се движи в права линия, което ще затрудни много придвижването на екипа.

„За това имаме хора, които са запознати с летенето и по този начин ще можем да реагираме навреме. Друг основен проблем е, че той ще е толкова високо, че ние ще трябва да се постараем да не изглежда като една малка точка в небето. Заснемането на Коки изглежда малко по-лесно, но пък по Дунав се движат кораби, има мостове и острови, които могат да бъдат много опасни.“, казва режисьорът.

Атлетите ще разполагат с 12 часов прозорец, в който всеки ще трябва да измине възможно най-много километри за даденото време.

Ние също ще снимаме 12 часа най-малко, тъй като това е времето обявено за самото предизвикателство. Отделно ще снимаме подготовката преди старта и отзивите след финала. Така че, за нас снимачният ден ще продължи около 16-18 часа.“, споделя ни още детайли Димо.

Снимка: Red Bull content pool

„Весо може би е в по-добра позиция от състезателна гледна точка, но се надявам условията да бъдат благоприятни и за двамата, за да може не само да се борят да стигнат по-далеч, но и да вземат максимума и да се забавляват. Това ще придаде много повече дух на предизвикателството, а и също на филма, който ще направим.

Заснемането на проекта се осъществява благодарение на:

Димо Петков, Ивайло Дончев, Илко Илиев, Марин Кафеджийски

Още актуална информация ще намерите в страницата на събитието във Фейсбуук. 

***Дата на събитието зависи пряко от климатичните условия и може да бъде променена от организаторите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.