„Шумов трафик“: Инсталация в столицата повдига въпроса за шумовото замърсяване и вредите от него

"Шумов трафик" е създадена по случай старта на платформата Urbid

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Urbid

С инсталацията “Шумов трафик” стартира официално в София платформата за преобразуване на градски обекти и пространства с помощта на гражданите – urbid.org.

 “Шумов трафик” е градската намеса, която вече може да се види на ъгъла на бул. Евлоги и Христо Георгиеви и бул. Фритьоф Нансен и представлява устройство, с което се измерват нивата на шум в тази точка на София. Проектът акцентира върху един от основните здравни и екологични проблеми на големите градове в Европа, наред с мръсния въздух – шумовото замърсяване.

“Шумов трафик” е резултат от екипна работа между дизайнери, архитекти, инженер и представители на креативните среди, и е първата намеса, с която се представя URBID.

“Искахме със стартирането на URBID да акцентираме на проблем, който касае всички граждани на София, и избрахме шумовото замърсяване, тъй като на него се обръща малко внимание в публичното пространство”, казва Яне Френски, който е сред инициаторите на платформата и чиято основна работа е като консултант по иновациите в ООН.

“С URBID искаме да активираме гражданите да обърнат внимание на нещата в града ни, които могат да бъдат подобрени без големи ремонти, и с това да се повиши качеството ни на живот. Специфичното на URBID е, че промяната се случва отдолу-нагоре, т.е. гражданите я инициират.”

Снимка: Urbid

URBID работи през мобилно приложение, чрез което гражданите качват снимки на обекти и пространства в града, които смятат, че имат потенциал да бъдат възстановени или трансформирани, така че да служат по-добре. С отворен конкурс за колаборация с архитекти, дизайнери и урбанисти се набират проекти, а чрез  гласуване се стига до решение за конкретната намеса и нейното реализиране.

Екипът на URBID е отговорен за събирането на предложения, за съгласуването на намесите с местните власти и за набирането на финансова подкрепа от компании. Намесите в градската среда, инициирани от URBID, ще се вписват в концепцията за устойчиво градско развитие.

Инсталацията “Шумов трафик” цели да даде гласност на проблема с шумовото замърсяване, причинено от пътния трафик. Стотици милиони хора в света са засегнати от вредните му нива. Изследванията сочат, че трайното излагане на висок шум (над 55 dB) води до различни здравословни проблеми като стрес, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушения на съня, понижаване на концентрацията и на възможността за пълноценна работа и отдих.

“Всички ние можем да бъдем отговорни и активни граждани, като изискваме от местната управа да вземе мерки за намаляването на шумовото замърсяване в градовете и използваме безшумни средства за придвижване, като ходене пеша, колело, тротинетка, електрически автомобил”, казват от екипа зад инсталацията.

Снимка: Urbid

URBID в няколко стъпки:

  • Дава възможност гражданите да “номинират” за подобрение изоставени и неподдържани публични съоръжения, артефакти и пространства в различни части на града, като целта е да се възвърне функционалността им или да им се даде нов живот.
  • Инициира конкурс за генериране на предложения (творчески микс от визуални изкуства, продуктов дизайн, архитектура и външна реклама) за тяхната трансформация.
  • Създава достъп до различни възможности за финансиране н намесите. Те могат да бъдат: местни жители, финансиращи с лични средства (краудфъндинг) или частни компании.
  • Отговаря за реализиране на намесата и координиране на колаборацията между всички страни.

Приложението URBID може да бъде свалено от App Store или Google Play Store и е безплатно. Екипът на URBID призовава всички граждани да участват.

* Инсталацията “Шумов трафик” е реализирана от Сдружение URBID, със съдействието на Столична Община, район Средец.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.