Велошествие 2020: София кара колело и тича за по-чист въздух

Събитието ще се проведе на 28 юни, неделя

0


Дата на събитието: 28.06.2020

Сподели

Shares

След като активният начин на живот, претърпя значителни промени, заради наложените карантинни мерки, „София – Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община ни канят да вземем участие в традиционното Велошествие и атлетически крос.

Събитието ще се проведе на 28 юни, 2020 г. (неделя), а идеята му продължа да е същата – да оставим автомобилите, в името на чистия въздух и здравословен начин на живот.

Сборният пункт – площад Народно събрание, след 9.30 ч. Велосипедистите ще стартират точно в 11:00 ч. пред Народно събрание, а бегачите – в 11:15 ч. Всички заедно ще преминат по 5-километров маршрут из столичните булеварди до Южния парк, където ни очакват много забавни игри и настроение за всички.

В подкрепа на инициативата ще се вклчат и спортните легенди Евгения Раданова, Йордан Йовчев, Ренета Камберова, плюс трите талантливи момичета лица на „София – евростолица на спорта“ Християна Тодорова, Александра Фейгин и Йоана Илиева, както и още много други спортни звезди.

Организаторите на кроса ни призовават да слезем от автомобилите и да пробваме алтернативно придвижване в градската среда като велосипедите са отлична възможност за придвижване.

Алтернативите на автомобилите:

– Над 55 км велоалеи и мрежата непрекъснато се увеличава;

– 22 000 дка паркове и градини в един от най-зелените градове на Европа града, които предоставят възможност за ходене пеша;

– до началото на 2020 г. 90% от градския транспорт бе подменен и обновен. В последните няколко години Столична община реализира една от най-мащабните програми за модернизация на градския транспорт, която цели привличането на повече пътници и спирането на остарелите и замърсяващи автобуси.

За повече информация следете страницата на събитието във Фейсбуук.

Велошествие за климата
Снимка: criticalmass.hu

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.