Тайнствените Родопи или защо да не пропускаме Гела това лято

В сърцето на мистичните Родопи ни очакват вълшебствата на Гела.

0
 

Сподели

Shares

 

Родопи Гела
Снимка: gosti-gela.com

Ако се чудите къде да избягате от града и да се насладите на прохладно лято, без да се натъкнете на обичайните тълпи от туристи, имаме едно предложение. На около четири часа от София ще откриете късче рай, съчетало мистични легенди и красива природа. В сърцевината на Родопите ни очакват вълшебствата на село Гела. Освен гледка към величествената природа, селската идилия на Гела предлага търсеното преазареждане извън градската среда.

гела родопи
Снимка: gosti-gela.com
Родопите: планината на Орфей

Вероятно неведнъж сте чували историите за митичния тракийски певец Орфей, който огласявал дебрите на Родопите и омайвал птици и животни с чудните си песни. Съществуват много теории за рожденото му място, но най-популярната легенда гласи, че той е роден в очарователното село Гела в Родопите.

село Гела
Снимка: gosti-gela.com

Древна история

Древната история на селото е скрита дори в неговото име, което идва от митичното тракийско племе на бесите – известно като Свещениците. Това малко селце, разположено в една от най-красивите части на Родопите, в Перелишкия дял на планината, е място, което не бива да пропускате.

Гела Родопи
Снимка: gosti-gela.com

Освен руините на древен град в покрайнините на селото, значимо откритие е каменната рисунка на човек и две тичащи животни, открита в близост до връх Турлата и тракийската могила край параклиса „Св. Илия ”, за който местните разказват, че има толкова силно магнитно поле, че часовниците спират. Там е открит некропол на тракийската крепост с ритуално погребение на известен тракийски водач и двадесет негови поданици. На много места вътре в селото все още могат да се видят следи от древни римски пътища, свързващи егейски градове с Горнотракийската равнина. Друга интересна находка са останките на древен град край Гела, използван повече от 1000 години и изоставен през римско време.

365 дни хармония

Село Гела Родопи
Снимка: gosti-gela.com

Село Гела е отличен избор за туризъм по всяко време на годината. От една страна, благодарение на географското си местоположение, то може да бъде определено като едно от най-слънчевите места в Европа с почти 300 слънчеви дни годишно.

От друга страна чистият планински въздух, влачещ ветровете на Егейско море, се счита за изключително благоприятен при някои заболявания, особено за хора с белодробни проблеми.

 

 

Красотите на Гела

В околностите на селото можете да видите някои от най-невероятните природни феномени в страната и да чуете от местните легенди за тях. Сред тях е пещерата „Ледницата”, намираща се на около 8 км западно от селото, близо до хижа „Ледницата” на територията на обявената забележителна карстова местност „Злостен”.

Дъга над Гела
Снимка: gosti-gela.com

Тъй като местното население е успяло да запази християнската си вяра по време на османското робство днес можете да видите две православни църкви и четири параклиса около селото. Най-старата църква – църквата „Света Троица” има най-важното културно-историческо значение. В основите на манастира местните хора са открили гроб на висш православен духовник, в който заедно с тялото са открити златна корона и скиптър. Построена е в началото на XX век на мястото на съборената през XVII век „Св. Константин и Елена ”. Археологическите разкопки през 1905 г. установяват, че църквата на манастира е изцяло боядисана в синьо, което показва, че сградата е била повлияна от тракийски езически култове.

Голямото надсвирване

Всяка година през лятото в селото се организира Национален фестивал на гайдите. Родопите са известни в световен мащаб като уникален център за гайдарите, а по време на фестивала в Гела, всички те могат да демонстрират своите умения пред над 10 000 души, дошли да се насладят на вълшебното звучене на гайдата.

Фестивалът на гайдата ежегодно привлича стотици български любители, туристи и професионалисти. Ако решите да посетите селото по това време, не пропускайте събитието, изпълненно с енергия и любов към музиката, планините и природата.

Винаги преди това резервирайте хотел в Гела, тъй като местата са ограничени и обикновено запълнени.

За село Гела казват, че е по-красиво дори от малките села в Алпите. Заинтригувахме ли ви? Посетете го и се убедете сами!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.