С бодра крачка: 5 трекинг маршрута около Варна

Разтъпкване на нозете по варненски

0
 

Сподели

Shares
Снимка: pochivka.bg

Лятото е в разгара си и сме нетърпеливи да се поразходим из приятните местенца, разположени край големите ни градове. Защо нито един ден сред природата не е като предишния и с какво не спира да ни очарова родината ни?

Разходки из странни гори, плаване с корабче и чудати скални образувания са част от местата, които открихме около Варна.  Морската столица, определено крие доста интересни трекинг маршрути, в случай, че ви е омръзнало да се се забавлявате в морето.

Подбрахме пет от любимите ни и ви предизвикваме да ги посетите!

Девненски извори

Снимка: pochivka.bg

Само на 15 км от морската ни столица, в началото на гр. Девня, се намират Девненските извори – най-големите карстови извори в България. Те са около 30 на брой и са обединени в седем изворни групи. Разходката там е вълнуващо преживяване, откриващо невероятни природни гледки.

Най-красивият от изворите носи името  „Малкият Хавуз“, наричан още „Вълшебният“. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5 м, създаваща воден пад, използван от близко разположената воденица.

Ако стигнето до него, задължително пуснете монетка в извора – съществува поверие, че сбъдва желания.

 

Любопитно е, че посещението на това райско кътче не зависи от сезоните – може да се разходите из изворите и през зимата, понеже водата там не замръзва. Всяка секунда от изворните групи извират до 3500 литра вода, образуващи по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня.

Разстояние от гр. Варна до Девненските извори: 15 км

 Защитена местност Лонгоза 

Снимка: experience.bg

Ако искате да се разходите из невероятните лонгозни гори и да видите река Камчия в цялата ѝ прелест, защитена местност Лонгоза е вашето място. Общата площ на местността е над 230 хектара, а разнообразието от растителни и животински видове е голямо.

Лонгозните гори, характерни за мястото, възникват върху алувиално-лиманни наслаги при периодичните заливания на река Камчия.  Местността има специфичен облик, дължащ се на вековните високи широколистни дървета и многобройните лиани, висящи от тях, които напомнят тропическа джунгла.

От устието на река Камчия до границите на резервата се разрешават туристически пътувания с лодка или с корабче като спазването на определени условия, с цел опазване на местността, е задължително.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Камчийско-Еминска планина

Разстояние от Варна до защитена местност Лонгоза: 23 км

Аладжа манастир

Снимка: sites.google.com

Непременно ви препоръчваме да посетите най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие. Смята се, че е обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век като след падането на България под османско владичество в края на ХIV век, манастирът постепенно запада, а историци са на мнение, че към XVI -XVII век е изоставен.

През 1906 г. Аладжа манастир функционира като музей, шест години по-късно, през е обявен за народна старина ,а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата. 

Може да посетите манастира между май и октомври и да се разходите по някоя от еко пътеките в местността, да разгледате някоя от експозициите в музея към храма, както и да видите аудиовизуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”.

Разстояние от Варна до Аладжа манастир: 12 км

Екопътека от Овеч до Шашкъните

Снимка: Wikipedia.org

Ако сте любители  на културно-историческия туризъм, то това е най-подходящото място за вашата разходка.

Екопътеката е разположена почти по ръба на Провадийското плато като нейно начало е крепостта Овеч, а в края и ще видите средновековен скален манастир на скала, известна като Шашкъните.

Шашкъните е паметник на културата, разположен над провадийския квартал „Север”. Височината на скалния комплекс е около 30 метра, а в него са вкопани общо десет монашески килии.

Маршрутът е изключително достъпен и е подходящ за неопитни туристи, както и за малки деца.

Разстояние от Варна до Екопътека от Овеч до Шъшкъните: 35 км

Скала Свинската глава

Снимка: pochivka.bg

Скалното образувание, чийто очертания много наподобяват фигура на свинска глава, се намира  в местността Затвореният камък„.

Разположена южно от друг скален феномен – Чудните скали, забележителността е образувана в следствие на оголване на скалите в резултат на изветряване на ценомански пясъчници.

Мястото е подходящо за трекинг и открива невероятни гледки пред погледа ни.

Хората са оценили неговия чар и наистина привлича интереса на туристите. Скалното образувание е обявено за защитен обект.

Разстояние от Варна до Скала „Свинската глава“: 60 км

ВИЖТЕ: Приключенец път да види: 5 легендарни маршрути за трекинг

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.