Уникалното Северно Черноморие: 24 любопитни факта

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Христо Узунов

Северното ни Черноморие обикновено остава малко встрани от суетата и глъчката на южните морски курорти и все още е сравнително непознато за голяма част от туристите. Това обаче в никакъв случай не е недостатък – напротив! Спокойствието и красотата на тази част от нашето крайбрежие превръщат района в идеална дестинация за всеки любител на приордата.

За да ви докажем колко необикновени са местата на север от Варна, сме подбрали 23 любопитни факта за тях. Предизвикваме ви да ги посетите!

Болата

Снимка: Христо Узунов
 1. Пукнатините и нишите в тукашните скали предлагат отлични условия за живот на местните прилепи и техните сухопътни колеги гризачи – малката и белокоремната белозъбка и сивата полевка. 
 2. Над 178 вида птици гнездят или преминават оттук по пътя си към бреговете на Африка. 
 3. Пещерите около Болата са обитавани от човека още 400 г.пр.Хр. 
 4. Тук е и единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. 
 5. От 2013 г. заливът е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света“.

Шабла

От 2 до 10 септември предстои за втори път тази година да се съберат екоинтусиасти в района на Шабла.

 

 1. Заради многото потънали, по време на Втората световна война, морски съдове, акваторията на Шабла е предпочитана дестинация за дайвинг.
 1. Шабленският фар е най-старото запазено навигационно съоръжение по българското Черноморие.
 1. През 1951 г. тук е открито първото нефтено находище в България

Тюленово

Снимка: Христо Узунов
 1. Старото име на селото е Калъч кьой  или ”село на сабята” и произлиза от гагаузкото население в региона.
 1. През 1942 г. селото сменя името си на Тюленово, заради наличието на стада тюлени монаси, за които тукашните пещери и скали предоставят чудесни условия на живот.
 1. Височината на морския бряг достига до 30 метра височина, като всяко място има свое име – Дупката, Мартина, Киприята, Ашьлъка, Канарата, Самотника.
 1. Впечатляващите форми на тукашните скали са резултат от паралелното въздействие на рушителните сили на морската абразия и карстовия процес. 
 2. На 04.02. 2020 г., със заповед на министъра на околната среда и водите, скалната арка край селото официално е обявена за природна забележителност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Любимите места за скачане от скали в България

Камен бряг и Яйлата

Яйлата
Снимка: Христо Узунов
 1. Старото име на Камен бряг е Кая бей кьой или “Селото на каменния господар“. Названието произхожда от самотната скала Малката яйла на морския бряг пред селото.
 1. Местността “Яйлата”, разположена на около 2 км от Камен бряг, е осеяна с останки от древни цивлизации. Тук се намират множество каменни жилища, тракийски олтар, ранновизантийска крепостна стена и голям некропол от скитски гробници.
 1. Името „Яйла“ е от тюрски произход и на български означава „високо пасище“.
 1. Пещерните жилища на територията на резервата са над 101.
 1. Над 120 пък са гробните съоръжения в откритите три некропола, издълбани в скалистото равнинно плато или в отвесните склонове.

Калиакра

Снимка: Христо Узунов
 1. Брегът при нос Калиакра е от клифов тип, а стръмните отвесни скали са с височина над 70 метра. Съставът на скалите е от варовик и конгломерати, споени с глина, богата на железни окиси, които дават характерния червеникав оттенък.
 1. Най–ранните следи от човешки живот по тези места датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе тиризи. Те дават и първото му име – Тиризис.
 1. Името Калиакра на гръцки означава „красив нос“.
 1. Най-известната легенда е за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“ в тяхна памет.
 1. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

 2. Това е и една от първите въобще защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 г.  Днес защитената зона обхваща сухоземна територия и акватория с обща площ 687,5 хектара.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Любопитни факти за Черно море

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.