Китайска експедиция преизмерва височината на Еверест

Ще се промени ли височината на най-високият връх на планетата?

0
 

Сподели

Shares
Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk

Преди два месеца китайското правителство изпрати експедиция до най-високия връх на планетата – Еверест, за да определи отново височината му. Това е първото от 45 години преизмерване на върха със сериозна геодезическа техника.

От десетилетия надморската височина на Еверест е посочена като 8848 м, което произтича от проучване, проведено през 1955 г. По онова време това е безспорно най-точното измерване на върха, правено някога.

Но през 2005 г. китайски научен екип преизмерва върха, достигайки височина 8844.43 м. Изследователи твърдят, че тази височина се основава на скалата на върха на Еверест, а не на снега и леда, които добавят допълнително още 3-4 м. Въпреки това, Китай и Непал отхвърлят измерването и продължават да използват историческото число от 8848 м като официална височина.

Снимка: mountainsoftravelphotos.com

През 2019 г. Непал изпраща собствен екип за проучване в Еверест, с цел да получи така желаното точно измерване. Поради изместващата се тектоника на плочите и масивното земетресение през 2015 г., алпинистите са сигурни, че има промяна във височината. Непалците приключват работата си през май 2019 г., но все още нямат официално представени данни от експедицията.

На 27.05 2020 г., експедиция от осем китайски алпинисти изкачват върха, за да монтира на него геодезическа техника и антена за по-точно измерване на височината му. Използвайки китайската сателитна GPS система BeiDou, геодезистите успяват не само да регистрират височината си, но и да дадат точна информация за снега и леда, актуалните метеорологични модели и тенденции, скоростта на вятъра и други екологични фактори. Очаква се до три месеца да обобщят проучването си и дадат максимално най-точната височина на величествения връх.

Остава въпроса – ще се зачита ли сертификата за изкачване на Еверест, на алпинистите, които вече са успели да се изкачат на 8848 м ?

ВИЖТЕ: Еверест се сдоби с метеостанция на 8430 метра

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.