Бракониери простреляха единствения у нас черен лешояд

Ултрон не успя да доживее първия си рожден ден...

0
 

Сподели

Shares

След като преди близо месец БДЗП сигнализираха за унищожена гнездова колония на защитен вид корморани, трагедиите, сполетяващи защитени животни в българската дива природа продължават. Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, бе открит прострелян от бракониери, близо до Кърджали и за съжаление не е могъл да бъде спасен.

Тъжната новина съобщават от неправителствената природозащитна организация „Зелени Балкани“, която в продължение на 20 години работи по програма за завръщане на величествения вид у нас.

Черният лешояд е една от най-редките хищни птици в света. В България не се среща от много години, но през 2018 г., по европейска програма, белгийски зоопарк ни дарява малко черно лешоядче, кръстено Ултрон. Видът е включен в Червената книга на България и е защитен на територията на цялата страна.

Пускането му на свобода в дивата природа изисква сериозни усилия, но организацията, заедно с доброволци се справят с трудната задача. Година по-късно Ултрон вече се рее в българското синьо небе. 

До преди два месеца, когато бива намерен прострелян, в близост до гр. Кърджали.

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло.“, съобщават от „Зелени Балкани“.

Веднага след откриването, черният лешояд е настанен за лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“, но въпреки неимоверните усилия на ветеринарите да го спасят, умира от раните си.

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Организацията призовава всеки, който има информация и сведения по случая да съдейства за разкриването на извършителите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.