Двама българи ще прекосят с лодка Атлантическия океан

Това ще бъде първата океанска гребна експедиция за България.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Neverest Ocean Row

Човешките възможности не познават граници, особено когато става въпрос за прекосяване на примамливия и опасен Атлантик. Разказвали сме ви за изключителния сърфистът Крис Бъртиш, който измина 7500 км в океанските води с подобие на сърф, смелчагата Александър Доба, който го направи сам с лодка и дори за невероятните двама италианци, които прекосяват океана с…кола. 

Снимка: Neverest Ocean Row

Но за първи път предстои това да направят двама българи, в опит за световен рекорд, в едно презокеанско пътешествие с кауза посветена на донорството.

Баща и син – Стефан и Максим Иванови ще осъществят първата океанска гребна експедиция за България. Освен че ще са първите ни сънародници, поемащи на такова пътешествие, те ще са и първите в света, които ще гребат в тандем през дълбоките и опасни води на Атлантика, от Португалия до Бразилия.

Идеята се ражда на шега, когато десетокласникът Макс, шегувайки се, казва на баща си:

Тати, ти сигурно някой ден ще прегребеш Атлантика.

Снимка: Neverest Ocean Row.
Снимка: Neverest Ocean Row.

И така месец по-късно двамата се заемат с конструирането на гребна лодка, с която да поемат към мечтата си. Построяват си я сами в гаража и я кръщават „Neverest“ –

Не си почивай, докато не достигнеш своя Еверест.

„Нямаме техническо образование, затова разчитахме на съветите на дизайнери на лодки, на едни от най-опитните корабостроители. Всичко сме направили или сме купили сами, не сме ползвали средства от спонсори“

Експедицията е предвидена от Португалия до Бразилия и е с обща дължина 6000 км. Гребците планират два месеца за осъществяването ѝ като лодката им е оборудвана със всичко необходимо, включително сателити и компаси и радиостанции, с които да не губят връзка с околония свят.

Снимка: Neverest Ocean Row

Ако експедицията премине успешно, Максим ще постави и още един световен рекорд – за най-млад гребец прекосил Атлантическия океан, но двамата с баща му споделят, че не това е мотивацията на приключението:

Каузата се посвещава на донорството. Тя не отнема нищо от дарителя, нито от близките му, но може да спаси много животи.

Двамата приключенци ще стартират експедицията си в началото на юни, а приключенията им можете да следите от официалната Фейсбук страница на предизвикателството – Neverest Ocean Row.

Пожелаваме им успех!

Thank you, TV Bulgaria on AIR

Публикувахте от Neverest Ocean Row в Понеделник, 25 май 2020 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.