Ексцентрично: еко рафтове за книги се трансформират в ковчег след смъртта на собственика им

„Рафтове за живот“ е мебел, който ще ви последва на последното ви пътуване

0
 

Сподели

Shares

Какъв ще бъде светът, след като си отидем? Дали ще е по-добро или по-лошо място? Как въздействаме върху околната среда и възможно ли да напуснем тази земя, погребани в… живота си ? 

Дизайнерът Уилям Уорън отговаря неочаквано на тези въпроси, създавайки дървени рафтове, предназначени за книги, които могат да бъдат сглобени като… ковчег след кончината на собственика си.

Абсолютно сериозни сме!

Проектът озаглавен „Рафтовете на  живота“ е представен за първи път по време на фестивала на дизайна в Лондон през 2005 г. в Британската библиотека.

Дизайнерът представя еко дървена конструкция с няколко рафта, която търпи необичайна трансформация когато му дойде времето. Или иначе казано „Рафтовете на живота“ е мебел, която ще ви съпроводи и в последното ви пътуване.

Философията на Уорън е, че „ние всички ще умрем в даден момент и няма нужда да го игнорираме или да се опитваме да го забравим“.

„Ако не мислите за това предварително, ще бъдете погребани или изгорени в кутия от пресовани дървени частици с хартия,с дървени или пластмасови дръжки.  Твоето скърбящо семейство ще плати 400 паунда за това парче боклук, което стува не повече от 40 паунда, защото никой не спори в такива моменти. По- добре да си отидеш от този свят в нещо, което си направил сам, което е живяло с теб и носи белези и петна, които да го докажат.“

Обществото приема идеята на Уорън разколебано. Част от хората приели проекта като забавен, но критиците били категорични, че подобно напомняне за тленността ни е недопустимо.

„Предложих дизайна на японска компания, когато го направих за първи път, но те не харесаха втората употреба на продука.“

Уорън ръководи консултации по дизайн на мебели, старши преподавател е в London Metropolitan University и изнася лекции в три други университета и колежи. Дизайнерската му философия е свързана с създаването на емоционални преживявания, кара ни да мислим за своите вещи, а дизайните му често се отличават с хумористични концептуални обрати.

Дизайнерът сподели, че има свои собствени „Рафтовете на живота“ и при интерес ще изпрати на всеки, който иска безплатен личен дизайн с неговите мерки, за да може сам да си го направи у дома.  Според Уорън тези рафтове ще „съхраняват цялото ви знание и ценни вещи“.

„Дървесината ще се промени, в следствие на навиците ви и с годините мебелите ще станат част от вас. Когато умрете, рафтовете могат да бъдат разглобени и сглобени отново като ковчег. Месинговата плоча под долния рафт съдържа имената ви и датата на раждане, което означава, че близките ви трябва само да допълнят тази на смъртта ви“.

Ексцентричният дизайнер сподели, че ковчезите са едни от най-скъпите мебели, които хората някога ще си купуват и повечето от тях са с лошо качество.

ВИЖТЕ: Сгъваема къща

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.