Пътеводител из Еко селищата на България

Природосъобразните местенца за отдих

0
 

Сподели

Shares

Любителите на природата имат още една възможност да избягат от градката среда и да се отдадат на пълно уединение с околната среда. От няколко години новите места за отдих, изцяло насочени към биосъобразния начин на живот, т. нар. еко селища, не спират да ни очароват с неверятните си гледки, спокойствие и качествено прекарване на почивката.

Решихме да ви разведем из някои от най-добрите еко селища в родината ни, за да ви помогнем за вашите бъдещи еко-айлящинки…

Еко селище „Азарея“

с. Горно Трапе, Троян

Разположено в сърцето на Троянския Балкан, в село Горно Трапе, в близост до Троян, еко селище „Азарея“ предлага хармонично и пълноценно изживяване сред природата за любителите на философския начин на живот.

Построено, според принципите на фън шуй и носещо тракийското име на съзвездието „Голяма мечка“, мястото е оградено от цветни растения, наподобяващи огромна мандала. Разполага с шест конусовидни дървени къщи, разположени в кръг с южна ориентация. Всяка от тях е на два етажа с обзаведени кухня, трапезария и спалня като капацитета им за настаняване достига до пет човека.

Ако имате нужда от усамотение, може да го получите в  градината, при контурната дървена пирамида, използвана за медитация и лечение, както и  в частта за рефлексотерапия, а приказното озеленяване и позитивната енергия на мястото, ще ву окажат благотворно въздействие.

В близост до селището са разположени минерални лечебни бани.

Повече на: www.azareiya.com

 

Еко селище „Омая“

между с. Нова Ловча и с. Гайтаново, Гоце Делчев

В близост до гръцката граница, сгушено в полите на Пирин и Славянска планина, еко селище „Омая“ ни печели със своята невероятна архитектура, излязла сякаш от вълшебна приказка.

Мястото разполага със седем уникални къщи, построени от глина, камък и дърво,обзаведени с всичко необходимо, а в тях могат да бъдат настанени до четири души. На разположение са и два ресторанта със здравословна и екологична храна от собственото стопанство на селището със затворен цикъл на производство – плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти.

В селището има много места за отдих сред зеленина, поточета и две езера, където може да си устроите пикник или да се отдадете на риболов. Освен това комплекса разполога и с басейн с коктейл бар, на който да се разхладите в горещите летни дни, тенис на маса, водни колела, волейболно игрище и велосипеди за още по-активна и приятна почивка.

Повече на:  omayavillage.com

 

Еко селище „Дебели Даб“

с. Стара Кресна

Еко селището е разположено в подножието на Пирин планина над Кресненското дефиле и предлага на своите гости колоритна атмосфера в унисон с природата.

Мястото разполага с 12 самостоятелни стаи, капацитетът на които е до 48 човека,  оборудвани с всичко необходимо за пълноценна почивка и собствен санитарен възел. Ако пък сте голяма компания, имате възможност да наемете дървена еко къща, в която да се забавлявате необезпокоено. Към комплекса има ресторант със специално здравословно меню и бар, предлагащ разнообразен избор от напитки за вашето добро настроение.

За да бъде почивката ви още по-вълнуваща, домакините предлагат рафтинг и каякинг по Струма, както и велосипеди, с които да се разходите из околоността и да почувствате истинската природа.

Повече на: starakresna.com

 

 Еко селище „Доброглед“

близо до Варна

Ориентирано към българския бит и традиции, еко селище „Доброглед, разположено на 15 мин. с автомобил от Варна, предлага на своите гости приказно изживяване в подреден и хармоничен природен оазис.

Тук може да се настаните в бунгало-бъчва с едно легло, голяма юрта ,,Ханска шатра”, където може да прекарате романтичната си почивка, а ако искате да се докоснете до старовремския бит, домакините предлагат още една юрта за двама, на която се спи на земята.

На разположение са няколко беседки с индивидуални барбекюта, където да приготвите сами храната си, а закуската е от домакините –  състояща се от домашно отгледани и приготвени продукти от собственото стопанство на селището.

В комплекса имате възможност да празнувате рождения си ден или просто да се позабавлявате с приятели сред природата, а ако ви доскучае може да се поразходите с бъги или да постреляте с лък.

Еко селище Доброглед работи от месец май до месец септември.

Повече на: ekoselishtedobrogled.com

 

Вилно еко селище „Романтика Форест“

яз. Широка поляна

На 40 км от Батак, в подножието на Родопите, на самите брегове на язовир Широка поляна, се простира вилното еко селище „Романтика Форест“, очароващо със спокойната си атмосфера.

Ако сте избрали това местенце за прекарване на отпуската си, може да се настаните в някоя от 16-те дървени вили, обзаведени с кухня, трапезария с камина и две спални, както и самостоятелен санитарен възел. На разположение имате СПА център с парна баня, релакс зона и джакузи, с изворна вода от Родопа планина.

„Романтика Форест“ предлага на своите гости ресторант с капацитет до 100 души, детска площадка и барбекю, на което да приготвите любимите си ястия.

Повече на: www.vsromantica.com

 

Глинената къща

с.Лещен 

Няма човек, който да е любител на екологичния начин на живот и да не е чувал за уникалната къща, направена само от глина, в село Лещен. Пътуването във времето, чак до каменната ера е гарантирано, въпреки съвременните удобства като телевизия и самостоятелен модерен санитарен възел. В къщичката, част от еко къщи „Лещен“, могат да бъдат настени до двама души. На разположение, в близост се намира ресторант, предлагащ Българска традиционна кухня и разнообразие от напитки.

В село Лещен може да правите най-различни неща сред природата, които да направят предстоя ви още по-приятен: риболов, еко туризъм, а ако имате достатъчно време може да посетите близкия курорт Огняново, предлагащ балнолечение и минерални басейни.

Повече на: omayavillage.com

 

Замъкът „Шато Копса“

Карлово

Пренасяме се директно в ранното Средновековие, в този изграден от автентични материали замък, съчетаващ духа на миналото с изтънчен и модерен съвременен стил. Намира се в сърцето на Розова долината, на висок хълм,  близо до град Карлово.

Семейният еко хотел разполага с четири бутикови стаи и един луксозен апартамент, обзаведени стилно със кристални полилеи от Мурано, флорентински плюш и коприна, антични декорации, мебели от масивен дъб, мрамор от Зимбабве, постели от египетски памук, каращи ви да се почувствате като истинска кралска особа.

Страстта към виното на домакините, може да усетите във всяка глътка от гроздовия елексир, приготвен в малката семейна винарна. За вечеря предлагат на разположение два ресторанта – единият в изтъчен стил, другият с артистична атмосфера.

Ако искате да се насладите на природата и да почувствате чистия въздух в косите си, имате възможност да го направите от покривът на хотела, в специално създадена за отдих лаунч зона с джакузи.

Повече на: copsa.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пътеводител из къмпингите на България

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.