Екстремни спортисти пробиват домашната блокада

Появиха се ентуастите, следвайки само спортните си пориви

0
 

Сподели

Shares

Много страни по света разхлабиха своите карантинните мерки и това отвори пролука за практикуване на екстремните спортове. Няколко нетърпеливи екстремисти от различни точки на земята, предизвикаха себе си и природата в напълно равнопоставени битки, дни след като част от част от ограниченията в страните им отпаднаха.

Матилда Содерлунд без колебание по  боулдърът “Armstrong Assis”

Шведката Матилда Содерлунд се втурна в трудно предизвикателство, което я направи петата жена в света, постигнала подобен успех. Тя изкачи боулдърът “Armstrong Assis”, намиращ се в близост до Стокхолм, с категория 8В, след девет неуспешни опита. Това не е първото грандиозно постижение на алпинистката.

27-годишната Матилда е една от малкото в света, които изкачват боулдъри с категория 8В и 9а. В края на 2019 г. шведката изкатери първия си спортен маршрут с категория 9а – във Франкенюра, Германия, а името в спортното катерене се нарежда до това на Ашима Шираиши, Ангела Айтер и Барбара Зангерл.

Якоб Шуберт по известния маршрут “Weiße Rose”

Доза екстемизъм лъха от „невъзможното“ изкачване на маршрута “Weiße Rose”  с трудност 9а , осъществено от австриеца Якоб Шуберт дни, след като карантините мерки в Австрия се разхлабват.

В края на април алпинстът прави първия си опит по един от най-трудните маршрути в света, но пада малко преди да го завърши. След седмица се връща и успява да повтори подвига на Алекс Хубер през 1994 г, който първи изкачва “Weiße Rose” в Австрия. 29-годишният Шуберт ще бъде един от 32-та катерачи, които ще мерят сили при дебюта на спортното катерене на Олимпийските игри в Токио догодина.

ВИЖТЕ: Категории на трудност в алпинизма: Особености на френската и руската системи

Греъм Уолтърс – най-възрастният човек, прекосил сам Атлантическия океан

Британецът Греъм Уолтърс прекарва наложената карантината в Алтантическия океан, опитвайки се самостоятелно да прекоси океана с гребна лодка. Поради силни ветрове обаче му се налага да поиска помощ и да прекрати пътешествието си. Макар и да не успява изцяло, 72-годишният Уолтърс поставя три Световни рекорда на Гинес – за най-възрастен човек, прекосил соло Атлантичексия океан; за най-възрастен човек, прекосил соло океан изобщо; за най-възрастент човек, прекосил един и същи океан многократно.

96 дни след като тръгва от Гран Канария, е засегнат от силни ветрове и се налага да поиска помощ на 10 км от бреговете на Антигуа. Мъжът споделя, че по време на плаването му с обща дължина 5000 км са се появили редица препятствия – проблем с осветлението, нараняване на крака след падане при голяма вълна, удар на акула в лодката. Но съществените му тревоги сега са как ще се прибере у дома, докато карантините мерки са в сила.

С един сърф напред

Международен ден на сърфинга
Снимка: exerciseright.com.au

Стотици сърфисти щурмуха из емблематичния плаж Бонди Бийч, часове след като бе отново достъпен за плувци и сърфисти. Събитието зарадва любителите на екстремния спорт и повиши настроението, въпреки пандемията. Припичането на слънце, както и  и бягането по брега обаче остават забранени. Предстои поетапно отваряне и на други австралийски плажове.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.