Арктически сърфисти се възползват от гъвкавата карантина в Норвегия

Сърф ентусиасти остават на гребена на вълната и по време на карантина.

0
 

Сподели

Shares

 

сърф на Лофотен
Снимка: скрийншот на кадър от Reuters

Арктически сърфисти в черни неопрени танцуват с вълните на фона на заснежени хълмове и драматични небеса. Отнасяни от течението отново и отново до брега, неуморно скачат на дъските си и влизат в бурното море. Такава гледка може да бъде наблюдавана в арктическите води край дивия норвежки архипелаг Лофотен, прочут с грандиозните си природни забележителности.

сърф Лофотен
Снимка: скрийншот на кадър от YouTube/Reuters

Норвегия въведе т.нар. „гъвкава“ карантина, при която хората, които не са заразени, могат да излизат относително свободно, но все пак ограничаването на социалните контакти е препоръчително.

Тук забравяте за проклетия коронавирус, забравяте за неплатените си сметки, забравяте за всякакви проблеми и се фокусирате само върху вълните,

споделя Кристиян Брейвик, съсобственик на сърф център на Лофотен.

сърф ЛофотенОсвен зашеметяващите гледки на заснежени планини, които се потапят в морето, веригата от острови на архипелага, намиращ се на север от Полярния пояс, е дом на уникални студеноводни рифове, риболовни традиции на хилядолетна възраст и увеличаваща се популация китове. През последните години все повече сърфисти се местят на Лофотен в търсене на перфектната вълна на фона на среднощното слънце през лятото и северното сияние през зимата.

Карантината в Норвегия, наложена в средата на март, не е толкова строга, както в повечето европейски страни. Стига да нямат симптоми и да спазват известна дистанция, хората имат право да излизат от домовете си, така че местните арктически сърфисти от Лофотен имат свободата да яхнат вълните. Паралелно с това страната постепенно започва да разхлабва мерките. Детските градини вече отвориха врати, а началните училища ще възобновят дейността си съвсем скоро.

„Прекарвам времето си тук в преходи, каране на сноуборд и сърф и споделям дните си с приятели или с добра компания“, споделя треньорът на националния отбор по сърф Шанън Айнсли, за когото като южноафриканец отсъствието на акули е особена атракция.

„Работя и живея тук…и карам сърф. Животът е хубав.“, разсъждава той.

Ето и видеото на смелчаците, скачащи в студените води на Норвежко море:

Още за сърф културата в Норвегия можеш да прочетеш тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.