В чисти води: застрашен вид делфини от река Ганг се завръщат по време на карантина

След 30 години изчезналите речни делфини отново са у дома.

0
 

Сподели

Shares

Благоприятните последици от карантината и влиянето, което оказа върху природата, не спират да ни изненадват. След като застрашени морски костенурки започнаха да снасят яйца на обезлюдени плажове, други застрашени и направо изчезнали животински видове се появяват отново. Еха!

След близо 30 години застрашените южноазиатски речни делфини, смятащи се от мнозина за напълно изчезнали от река Ганг, се завръщат обратно. Причината е драстичният спад на замърсяванет  заради наложените карантинни мерки. Жителите на Колката и Бабугат отчитат, че качеството на водата в река Хуглу, западният ръкав на Ганг, се е подобрило значително благодарение на прекратяването на индустриалните дейности в района.

Гангските делфини са едни от малкото сладководни делфини в света и достигат дължина до 2.6 м. Естественото им местообитание са водите на река Ганг и Инд, както и техни притоци на територията на Индия, Пакистан, Непал и Бангладеш.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ясни хоризонти: 30 години по-късно Хималаите се виждат

Фотографът Ганеш Чоудхъри споделя изненадата си, че делфините са се завърнали след толкова години:

Спомням си как преди 30 години тези делфини бяха виждани от различни брегове на Колката. След това с нивата на замърсяване на водата тези бозайници изчезнаха. Делфините, които се връщат, просто показват, че качеството на водата в Хуглу се е подобрило.

В проучване, проведено през 2017 г. от WWF в Индия, е установено, че популацията на гангски делфини е едва 1200 до 1800 индивида. Освен замърсяването, една от най-големите заплахи за съществуването им в река Хугли са човешката дейност и транспортът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Видео: Карантината изчисти водата в каналите на Венеция

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.