Бъдеще на две колела: Градове от цял свят превръщат големите улици във велоалеи

Инициативата е насочена към активния начин на живот и ограничава ползването на обществен транспорт

0
 

Сподели

Shares

Заради карантината трафикът от моторни превозни средства в големите градове намаля значително. Нивата на въглероден двуокис са по-малко, а огромните улични пространства пустеят. Това накара правителствата в много държави да направят преустройка на пътните артерии, преобразувайки ги на вело- и пешеходни алеи и по този начин да намалят използването на градски транспорт и да подобрят активността на гражданите. В някои от страните дори се планира тези промени да останат за постоянно.

Милано, Италия

Милано е на път да въведе една от най-амбициозните схеми в Европа, преправяйки уличното пространство от автомобилите към колоездачи и пешеходци. Градът предвижда да превърне 35 км от пътните платна в тротоари и велоалеи до края на лятото след падането на карантинните ограничения.

Филаделфия, САЩ

Официално са затворени 7.5 км от булеварда Martin Luther King Jr. Благодарение на гражданска петиция, събрала над 1100 подписа, от 20.03 участъкът е затворен за моторни превозни средства и е превърнат в пешеходна и вело алея.

Ванкувър, Канада

Stanley парк, в който до скоро беше позволено да преминават и автомобили, е приспособен само за пешеходци и колоездачи до Източната линия на Beach Avenue.  В Уинипек пък четири улици са преобразувани във вело и пешеходни алеи от 8.00 ч. до 20.00 ч. всеки ден.

Будапеща, Унгария

Както в повечето големи градове и в Будапеща има огромен спад на ползването на градския транспорт – почти с 90%, а трафикът е намалял общо с 50% от началото на карантината. Това е причината унгарците да планират превръщането на всички главни улици във велоалеи.

Берлин, Германия

Властите в Берлин увеличават велоалеите по време на пандемията, за да избегнат струпването на гражданите в обществения транспорт, което би довело до разпространение на коронавируса. Немците разчертават километри нови вело трасета, които са били планирани в по-дългосрочен план, но заради безопасността на гражданите израждането им вече е в ход.

Сидни, Австралия

Сидни, Пърт и Аделайде в Австралия са градовете, ограничили натискането на светофарните бутони за преминаване на пешеходците, с цел предотратяването на коронавирус. Абсолютно всички светофари са програмирани така, че автоматично да светнат зелено, когато фотоклетка засече чакащ на тротоара.

Богота, Колумбия

Колумбийци са взели амбициозното решение да премахнат 35 км от асфалтовите пътища, за да ги преобразуват във велоалеи.

ВИЖТЕ: Градовете, в които моторните превозни средства са забранени

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.