Онлайн туризъм: виртуална обиколка в египетска гробница на 5000 години

Вижте Хеопсовата пирамида, докато си стоите у дома

0
 

Сподели

Shares

Наложената карантина ни даде възможност да разгледаме виртуално световноизвестни музеи и галерии и обогати културата ни, съвсем безопасно, докато просто си стоим вкъщи. Множество туристически и културни обекта, отвориха свои 3D онлайн зали и след затварянето на една от най-големите атракции в света – пирамидите в Гиза,  египетския туристически борд последва примера им.

От няколко дни напълно безплатно може да се потопите в древността, разглеждайки мастабата на кралица Мересанх III, разположена в подножието на Хеопсовата пирамида в Гиза. Гробницата датира от 5000 години и е направена за Мересанх III – дъщеря на принц Каваб и Хетеферес II, внучка на Хеопс.

Древноегипетката мастабата е открита през 1927 г. от Джордж Андрю Райснър като при разкопаването и правят впечатление непокътнатите от времето спенописи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мастаба – изкуство и български професионализъм на световно ниво

3D моделът на гробницата, създаден от „Харвард“, позволява с един клик да бъдат разгледани гранитния саркофаг на владетелката, статуята ѝ, на която е изобразена с бяла дреха и сцени с подготовката ѝ за отвъдното. Дигитална реконструкция показва някои от по-интересните находки и визуализация на самата кралица.

Освен Хеопсовата пирамида, онлайн имате възможност да посетите и известният Червен манастир и синагогата Бен Ерза.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Google Earth стартира виртуални обиколки по най-невероятните национални паркове в света

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.